sobota, 30 maja 2020

Bazyliowa pierś z kaczki podana ze swieżą kapustą i młodymi ziemniakami.

Jutro niedziela i kolejny problem... a mianowicie co smacznego przygotować jutro na obiad?! już pędzę z pomocą. Zapraszam na pierś z kaczki ze świeżą kapustą i młodymi ziemniakami. 
Zapraszam! 


Składniki;
3 piersi z kaczki
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki suszonej bazylii Skworcu

Kapusta;
1 mała główka średniej kapusty
2 parówki

1 cebula
sól, pieprz do smaku Skworcu
2 łyżki świeżego koperku
1 płaska łyżka miodu słonecznikowego Skworcu
3 łyżki oliwy
 
60 dag młodych ziemniaków
pęczek koperku

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy mięso solą, pieprzem. Czosnek ścieramy na tarce, nacieramy mięso. Odsypujemy bazylią.  Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu. Smażymy kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min. 
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty. Parówki kroimy w plastry, smażymy i też dorzucamy do kapusty. Dodajemy miód. Mieszamy. Na samym końcu dorzucamy posiekany koperek, mieszamy. 

Pierś kroimy w plastry, podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i świeżą kapustę. 



Smacznego! 

Nowa Tożsamość - Recenzja książki Eweliny Dobosz.

Dziś o uwagę proszę szczególnie KOBIETY! " Nowa Tożsamość" to debiutancka powieść Eweliny Dobosz. I jak dla mnie bomba! Pochłonęłam tę książkę w kilka dni. Mimo późnych godzin nocnych ciężko było przerwać czytanie, ponieważ każda kolejna strona wciągała coraz bardziej. To typowo kobieca tematyka, chociaż pojawiają się też wątki kryminalne. Posiada także sceny erotyczne, które dodatkowo nadają zabarwienia tej książce...




Ale od początku... 

Igor... to młody ginekolog który uwielbia to co robi... niestety dla równowagi posiada też  inne problemy! Między innymi niewierna żona, która w niewyjaśniony sposób zostaje zamordowana... Oczywiście podejrzenie spada na mężczyznę, jakże by inaczej. Igor załatwia teczkę z nową tożsamością za którą płaci ogromne pieniądze, pakuje walizkę i ucieka do Stanów Zjednoczonych, aby tam zacząć nowe życie i oszukać wymiar sprawiedliwości. 
Podczas jednego ze spacerów na ławce zauważa kobietę, która ma zamknięte oczy... Igor z racji swojego zawodu podchodzi i pyta czy wszystko ok? Dziewczyna nie jest zbyt przyjemna więc chłopak odchodzi... jednak los bywa przewrotny, spotykają się ponownie przy windzie w budynku w którym.... oboje mieszkają, oczywiście wcześniej nic o tym nie wiedząc. Czyż nie zaczyna się ciekawie? Wspomnę jeszcze, że Emily bo tak na imię ma dziewczyna wpadła w oko Igorowi a Igor jej! 
Emily była prawniczką a jej życie było nie mniej pokręcone jak Igora a może Daniela? Romans z żonatym szefem dla utrzymania pracy, nieporozumienia z rodzicami i wiele innych niejasnych sytuacji wpływało na jej zachowanie podczas ich pierwszych spotkań. Z czasem zrozumieli, że nie potrafią bez siebie żyć... ale jak to się skończyło?!  nie powiem! koniecznie musicie sięgnąć po tę książkę. Naprawdę polecam, nie oderwiecie się! 



Ta książka to wielkie rozstania a także wielkie powroty, wiele bólu i radości, szczęścia a także smutku! Wiele miłości i bliskości,  ale też samotne wieczory z kieliszkiem wina czy whisky... to tak jak w życiu... I powiem Wam, że szykuje się wielki bestseller!


Dane o książce.
Tytuł; Nowa tożsamość.
Autor; Ewelina Dobosz
Ilość stron; 336 stron
Oprawa; miękka
Rok wydania; 2020 rok
Wydawnictwo; Wydawnictwo kobiece.

Książkę w najniższej cenie możecie kupić w księgarni Taniaksiążka.pl.

Polecam!

wtorek, 26 maja 2020

Zosia z ulicy Kociej - Dolce Vita. Recenzja książki Agnieszki Tyszki.

Dzień dziecka już za kilka dni. Jeśli jeszcze nie macie prezentu dla swoich dzieci, szczególnie tych które uwielbiają czytać ta książka będzie idealna! 


Cześć, jak się macie? Przyznam się, że ja nie najlepiej. Gdzieś na horyzoncie majaczy koniec wakacji, ale w praktyce - ta upragniona chwila oddala się z każdym dniem! Nie. Wcale nie narzekam na wakacje. Każdy człowiek je lubi. Jednak najwyraźniej zabrakło mi zapału i apetytu na przygodę - dokładnie tak ujęła to mama - gdy zupełnie znienacka gruchnęła wiadomość o planowanym wyjeździe...


Bohaterką książki jest bardzo wesoła i mająca dużo do powiedzenia dziewczynka Zosia. Mieszka ze swoją rodziną na ulicy Kociej 5. Dziewczynka relacjonuje przebieg kończących się już wakacji. Planuje powrót do szkoły, to już 7 klasa. Podczas zakupów z dziadkiem i swoją siostrą, ogląda potrzebne rzeczy, jednak uznaje, że przyjedzie innym razem i kupi co trzeba a nie będzie rzucać już i tak do zapełnionego wózka. Jednak plany nieco się zmieniły kiedy rodzinę odwiedzają koleżanki mamy tzw. ciocie... które zaplanowały wyjazd do Włoch a co dziwne mieli wszyscy jechać kamperem. 
Dolce vita i włoskie zakątki to ich wspólny cel...



Ta książka to już 12 część zabawnej serii o Zosi i jej rodzinie...
Czy podróż do Włoch się udała? czego nauczyły się dzieci i co zapamiętały? na te i jeszcze wiele innych pytań, odpowiedź znajdziecie właśnie w tej książce! 
Idealna pozycja dla dzieci od około 6 do 12 lat. Napisana młodzieżowym, można by rzec, że czasami nawet bardzo dziecięcym językiem... 


Informacje o książce;
Tytuł; Zosia z ulicy Kociej - dolce vita
Autor; Agnieszka Tyszka
Rok wydania; 2020 rok
Ilość stron; 208 stron
Wydawnictwo; Nasza Księgarnia

Jeśli także chcecie odwiedzić Włochy i poznać wiele ciekawych zakątków, zapraszam waz wraz z Zosią do przeczytania tej książki. 
Wyjazd póki co nie wchodzi w grę... 

poniedziałek, 25 maja 2020

Deser jogurtowy z bakaliami i waflami ryżowymi.

Dziś zapraszam na deser jogurtowy z bakaliami i waflami ryżowymi. Smaczny i to co lubię najbardziej - szybki! Zrobiłam go pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. 
To co, zapraszam!


Składniki;
3 jogurty naturalne
6 wafli ryżowych Kupiec
5 dag płatków migdałowych Skworcu
5 łyżek miodu ( ja użyłam z dodatkiem soku malinowegoSkworcu
1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu

Przygotowanie; ( 3 porcje)
Na patelnię wyłożyć miód, chwilę podgrzewać aż zaczną powstawać bąbelki. Wrzucić płatki migdałowe, smażyć do momentu aż zbrązowieją.
Całą zawartość patelni wylać na papier do pieczenia .Lekko rozprowadzić. Pozostawić do wystudzenia. Do miski wsypać żurawinę, pokruszyć wafle na małe kawałeczki, też wrzucić do miski a na końcu wrzucić migdały w miodzie. Rozkruszyć na mniejsze części. Wszystko dokładnie wymieszać. Do pucharków wlać jogurt naturalny, do każdego pucharka po jednym jogurcie. Na wierzch wyłożyć bakaliową mieszankę wraz z waflami. 
Podawać od razu po przygotowaniu.




Smacznego! 

niedziela, 24 maja 2020

Kurczak w śmietanowym sosie ze szparagami, podany z makaronem.

Szparagi jeszcze pięknie zielenią się na targach. Więc dziś kolejny przepis z ich udziałem. Bardzo szybki a zarazem smaczny! 
Zapraszam!



Składniki;
2 pojedyncze piersi z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
3/4 szklanki rosołu lub wody

Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażmy piersi z każdej strony. Ściągamy z patelni.  Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy szparagi .Dolewamy rosół lub wodę Dusimy około 3 minut. Dokładamy mięso a następnie wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ziemniakami. 




Smacznego!

niedziela, 17 maja 2020

Sałatka z buraków czerwonych z dodatkiem czosnku i ogórków.

Wiosna w pełni! Jednak nie do końca możemy z niej w pełni korzystać. Niektórym przybyło nieco kilogramów, czas je zrzucić! ale jak? ja biały chleb zastąpiłam waflami ryżowymi... no i więcej gimnastyki wdrożyłam do naszego domu ;-) A Wy,  jakie macie sposoby?


Składniki;
2 buraki czerwone ugotowane
2 ogórki kiszone
2 łyżki czosnku marynowanego
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do pospania

sos; 
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy

1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

Do podania;
wafle Kupiec

Przygotowanie;
Buraki ugotować do miękkości, ja użyłam buraków z których wcześniej ugotowałam barszcz. Pokroić w kostkę. Dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone ogórki. Czosnek odsączyć, dodać do sałatki. Doprawić do smaku. Dodać wszystkie składniki sosu, wymieszać. Posypać szczypiorkiem.
Idealna na kolację.




Smacznego! 

środa, 13 maja 2020

Omlet ze szpinakiem i szparagami.

Szparagi już pojawiły się na targu więc można  przygotowywać pyszne dania z ich udziałem. Dziś zapraszam na pyszne śniadanie. Omlet ze szpinakiem i oczywiście szparagami, ja wybrałam zielone. Szybko i smacznie, a tak lubimy najbardziej!


Składniki;
pół pęczka zielonych szparagów
pół pęczka świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
6 jajek
2 łyżki oleju
ser żółty w kawałku

Przygotowanie;
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę, lekko obieramy końcówki strugając nożem. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty czosnek. Chwilę smażymy. Do miski wbijam jajka, rozmącamy. Doprawiam solą i pieprzem. Dodajemy szparagi, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Szpinak myjemy, drobno siekamy i chwilę smażymy na oleju aż się skurczy. Dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy wszystko na patelnię, na tę samą na której smażył się szpinak i cebula. Przykrywamy i smażymy kilka minut. Jeśli jest potrzeba przekładamy na drugą stronę.  Przykrycie sprawia, że omlet też zcina się od góry. Podajemy na ciepło, posypany tartym żółtym serem. 




Smacznego!

czwartek, 7 maja 2020

Muffiny z jagodami i płatkami migdałowymi.

Weekend już zbliża się wielkimi krokami. A jak weekend no to przydałoby się coś słodkiego. Tm razem padło na pyszne muffiny, a że jagód mam pod dostatkiem z ubiegłego roku, mogę poszaleć w kuchni. 


Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
3/4 szklanki trzcinowego cukru Skworcu
niepełna szklanka mleka (170 ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
szczypta soli morskiej Skworcu
1 szklanka jagód ( u mnie mrożone)
pół szklanki płatków migdałowych Skworcu
opcjonalnie - cukier puder do posypania


Przygotowanie;
W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i całość mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone masło z cukrem. Mieszamy łyżką, nie musimy tego robić dokładnie, mogą pojawiać się grudki. 
Na samym końcu wrzucamy owoce, część możemy zostawić aby poukładać na wierzchu babeczek. Papierowe papilotki wkładamy do foremki, napełniamy do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 15-18 minut.





Smacznego!

wtorek, 5 maja 2020

Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym.

Dziś zapraszam Was na kopytka. Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy. 
Polecam!


Składniki na kopytka; 
50 dag ugotowanych ziemniaków

1 jajko

pół łyżeczki soli

około 10 dag mąki pszennej




Przygotowanie;
Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy je na stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły. 



Składniki na sos;
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pół słoika papryki konserwowej
1 marchew
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu

Przygotowanie;
Cebulę posiekać zeszklić na oleju, dodać przetarty czosnek, startą marchew i dolać pomidory z puszki i dusić. Paprykę pokroić w drobna kostkę, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i miód. Jeśli sos jest za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku, zblendować na gładki mus, podawać z kopytkami.




Smacznego!