Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
3/4 szklanki trzcinowego cukru Skworcu
niepełna szklanka mleka (170 ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
szczypta soli morskiej Skworcu
1 szklanka jagód ( u mnie mrożone)
pół szklanki płatków migdałowych Skworcu
opcjonalnie - cukier puder do posypania
Przygotowanie;
W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i całość mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone masło z cukrem. Mieszamy łyżką, nie musimy tego robić dokładnie, mogą pojawiać się grudki.
Na samym końcu wrzucamy owoce, część możemy zostawić aby poukładać na wierzchu babeczek. Papierowe papilotki wkładamy do foremki, napełniamy do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 15-18 minut.
Smacznego!
Już czuję jak pięknie pachną. Pycha!
OdpowiedzUsuń