wtorek, 5 maja 2020

Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym.

Dziś zapraszam Was na kopytka. Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy. 
Polecam!


Składniki na kopytka; 
50 dag ugotowanych ziemniaków

1 jajko

pół łyżeczki soli

około 10 dag mąki pszennej




Przygotowanie;
Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy je na stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły. 



Składniki na sos;
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pół słoika papryki konserwowej
1 marchew
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu

Przygotowanie;
Cebulę posiekać zeszklić na oleju, dodać przetarty czosnek, startą marchew i dolać pomidory z puszki i dusić. Paprykę pokroić w drobna kostkę, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i miód. Jeśli sos jest za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku, zblendować na gładki mus, podawać z kopytkami.




Smacznego!

4 komentarze: