Polecam!
Składniki na kopytka;
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
pół łyżeczki soli
około 10 dag mąki pszennej
Przygotowanie;
Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy je na stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski (kopytka).Przygniatamy widelcem aby zrobić dekoracyjne rowki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły.
Składniki na sos;
1 cebula
2 ząbki czosnku1 cebula
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
pół słoika papryki konserwowej
1 marchew
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
Przygotowanie;
Cebulę posiekać zeszklić na oleju, dodać przetarty czosnek, startą marchew i dolać pomidory z puszki i dusić. Paprykę pokroić w drobna kostkę, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać przecier pomidorowy i miód. Jeśli sos jest za gęsty dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku, zblendować na gładki mus, podawać z kopytkami.
Bardzo smaczna propozycja. Często robię kluski i bardzo je lubimy. :)
OdpowiedzUsuńU nas zazwyczaj wtedy kiedy mam ziemniaki z dnia wcześniejszego.
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńTo prawda ;-)
Usuń