Miłej makówki! W domu ;-)
Składniki;
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Skworcu
Dodatkowo ;
2 słoiczki żurawiny w syropie (jeden 180ml)
masa makowa;
30 dag niebieskiego maku Skworcu
1/4 szkl. trzcinowego cukru Skworcu
pół szklanki płynnego miodu słonecznikowego Skworcu
20 dag suszonej żurawiny Skworcu
1 łyżka ekstraktu migdałowego
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka ubite na sztywno
Przygotowanie;
Miękkie masło, cukier i mąkę przełożyć do miski. Dodać ekstrakt z wanilii, wyrabiać między palcami tworząc kruszonkę. Odstawić.
Mak zalać wrzątkiem. Odstawić do wystudzenia, odcedzić. Zmielić dwa razy w maszynce do mięsa przez najmniejsze oczka. Żurawinę i skórkę można dodać w całości lub też zmielić razem z makiem. Następnie dodać miód, cukier, ekstrakt migdałowy a na końcu piane ubitą na sztywno z dwóch białek. Jeśli jest taka potrzeba masę można dosłodzić wedle swojego uznania.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem. Dno wyłożyć połową kruszonki, delikatnie ugnieść. Włożyć do pieca, podpiec koło 15 min w temp, 180C, Następnie wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać.
Zawartość słoików z żurawiną przelać do garnuszka, gotować około pół godziny do czasu zredukowania płynu.
Następnie przełożyć na masę makową.
Na wierzch wyłożyć resztę kruszonki. Wstawić do pieca i piec około 45 minut w temp. 180C.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz