piątek, 1 maja 2020

Makowiec z żurawiną na kruchym spodzie.

Majówkę czas zacząć! a co to za majówka kiedy na stole nie ma ciasta. Dziś mam dla Was pyszne makowe z żurawiną. Może i kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale to tylko złudzenie...
Miłej makówki! W domu ;-)


Składniki;
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Skworcu

Dodatkowo ;
2 słoiczki żurawiny w syropie (jeden 180ml)

masa makowa;
30 dag  niebieskiego maku Skworcu
1/4 szkl. trzcinowego cukru Skworcu

pół szklanki płynnego miodu słonecznikowego Skworcu
20 dag suszonej żurawiny Skworcu
1 łyżka ekstraktu migdałowego
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 
2 białka ubite na sztywno

Przygotowanie;
Miękkie masło, cukier i mąkę przełożyć do miski. Dodać ekstrakt z wanilii, wyrabiać między palcami tworząc kruszonkę. Odstawić. 

Mak zalać wrzątkiem. Odstawić do wystudzenia, odcedzić. Zmielić dwa razy w maszynce do mięsa  przez najmniejsze oczka. Żurawinę i skórkę można dodać w całości lub też zmielić razem z makiem. Następnie dodać miód, cukier, ekstrakt migdałowy a na końcu piane ubitą na sztywno z dwóch białek. Jeśli jest taka potrzeba masę można dosłodzić wedle swojego uznania.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem. Dno wyłożyć połową kruszonki, delikatnie ugnieść. Włożyć do pieca, podpiec koło 15 min w temp, 180C, Następnie wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać. 

Zawartość słoików z żurawiną przelać do garnuszka, gotować około pół godziny do czasu zredukowania płynu. 
Następnie przełożyć na masę makową.
Na wierzch wyłożyć resztę kruszonki. Wstawić do pieca i piec około 45 minut w temp. 180C. 
Można posypać cukrem pudrem.




Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz