Składniki;
pół pęczka zielonych szparagów
pół pęczka świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
6 jajek
2 łyżki oleju
ser żółty w kawałku
Przygotowanie;
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałą końcówkę, lekko obieramy końcówki strugając nożem. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 3 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy starty czosnek. Chwilę smażymy. Do miski wbijam jajka, rozmącamy. Doprawiam solą i pieprzem. Dodajemy szparagi, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Szpinak myjemy, drobno siekamy i chwilę smażymy na oleju aż się skurczy. Dodajemy do masy jajecznej. Wylewamy wszystko na patelnię, na tę samą na której smażył się szpinak i cebula. Przykrywamy i smażymy kilka minut. Jeśli jest potrzeba przekładamy na drugą stronę. Przykrycie sprawia, że omlet też zcina się od góry. Podajemy na ciepło, posypany tartym żółtym serem.
Smacznego!
A własnie mam szparagi w domu i nie wiedziałam, co z nimi zrobić ;)
OdpowiedzUsuń