Zapraszam!
2 pojedyncze piersi z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
3/4 szklanki rosołu lub wody
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażmy piersi z każdej strony. Ściągamy z patelni. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy szparagi .Dolewamy rosół lub wodę Dusimy około 3 minut. Dokładamy mięso a następnie wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz