czwartek, 27 kwietnia 2017

Perskie ryżowe ciasteczka (bezglutenowe)

Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis na jednej z zagranicznych stron. Ciasteczka były takie śliczne, że postanowiłam je przygotować, tym bardziej, że powstały z mąki ryżowej. Dodatek kardamonu a także pistacji sprawia ,że chce się sięgać po kolejne...


Składniki na syrop;
3/4 szkl. cukru kryształu
1/2 szkl. wody

Wodę wraz z cukrem gotujemy do czasu aż syrop stanie się lekko gęsty i zmniejszy swoją objętość (około 10 minut)

Składniki na ciasto;
2 szklanki mąki ryżowej Skworcu
pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu
1 łyżka cukru
10 dag masła
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
około pół szklanki pistacji Skworcu

Przygotowanie;
Do miski wkładamy miękkie masło, wlewamy olej i łyżkę cukru. Miksujemy do momentu uzyskania białej i kremowej masy. Następnie dodać mleko i wymieszać. Przesiewamy mąkę wraz z kardamonem i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu małym strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy aż cały płyn się wchłonie. Ciasto będzie dosyć rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 6 godz. Ja chłodziłam całą noc i ciasto było idealne. Po tym czasie łyżką nabieramy porcje ciasta i toczymy okrągłe kulki. Lekko je spłaszczamy i układamy w foremce wyłożonej papierem. Na wierzchu ciastek możemy zrobić wzorek łyżką lub nożem, nacinając na krzyż. Pistacje siekamy i drobnymi posypujemy po wierzchu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175-180C i pieczemy około 15min. Pod koniec kontrolujemy aby ciastka się nie przypiekły.
Po upieczeniu będą one miękkie (jak pierniczki) odstawiamy na 5 min aby ostygły. Po tym czasie twardnieją i są gotowe do zjedzenia. Mąka ryżowa pochłania wilgoć więc ciastka najlepiej jest przechowywać w szczelnym pudełku.


Przed pieczeniem.


Smacznego!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Szybka sałatka warzywna.

Czasami tak jest, że wpadają niespodziewani goście. A my chcemy im coś podać do zjedzenia.., tylko co przygotować na szybko?
A no mam pomysł na ekspresową sałatkę.
Zapraszam!


Składniki;
1 słoik selera
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy z dodatkiem chili
3 ogórki konserwowe
3 jajka na twardo
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy

Przygotowanie;
Seler i fasolę  przelać wodą i odsączyć. Kukurydzę wystarczy tylko odsączyć na sitku. Warzywa wkładamy do miski. Cebulę a także ogórki kroimy w drobną kostkę. Ogórki odciskamy z nadmiaru wody, dorzucamy do warzyw. Jajka kroimy tez w kostkę i wrzucamy do reszty. Doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i musztardę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas aby smaki się "przegryzły". Podajemy.


Smacznego!

czwartek, 20 kwietnia 2017

Warzywny gulasz z soczewicą.

Święta, święta i po świętach.. a jeść coś trzeba! dlatego dziś polecam pyszny warzywny gulasz z dodatkiem soczewicy i aromatycznych przypraw. Smaczny i zdrowy a zarazem rozgrzewający, bo niby wiosna a za oknami pada śnieg...


Składniki;
1 cebula Może być też suszona w płatkach - Skworcu
1 czerwona, żółta i zielona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego Skworcu 
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2/3 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu
po poł łyżeczki kolendry suszonej kminu rzymskiego ,  oraz imbiru mielonego Skworcu  
cukier do smaku (około pół łyżeczki)

Przygotowanie;
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana.
Go garnka wrzucamy masło, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, starty czosnek a także papryki oczyszczone i pokrojone w grubą kostkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły i podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.


 Smacznego!

piątek, 14 kwietnia 2017

Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo.

Dziś Wielki Piątek najbardziej smutny dzień w roku, zaduma przeważa nad wszystkim....

Większość z Was pewnie ciasta ma już upieczone a przynajmniej babki, jednak gdyby ktoś potrzebował ekspresowej babki ta jest właśnie taka. Biszkoptowa z mieszanką keksową. Smaczna i szybka...


Składniki;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanki keksowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji;
pół tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka
kandyzowane pomelo

Przygotowanie;
Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą lub kaszą manna. Mieszankę keksową połączyć z łyżką mąki pszennej i dokładnie wymieszać aby każdy kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp. 180 C około 20-25 min. Sprawdzając co jakiś czas.  
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimną babkę. Udekorować kandyzowanym pomelo.


Smacznego!

czwartek, 13 kwietnia 2017

Owsiany zakwas na żur.

Już ostatni dzwonek aby nastawić zakwas na domowy żur. Wydawałoby się ,że to jakaś filozofia a rzeczywistość jest całkiem inna. A domowy żur smakuje wyśmienicie. Ten owsiany jest delikatny, niezbyt kwaśny.


Składniki;
800 ml ciepłej wody
7 łyżek płatków owsianych
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 cebula
4 liście laurowe
5 ząbków czosnku

Przygotowanie;
Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Jeśli chcemy przyspieszyć dojrzewanie kwasu wtedy możemy dolać 2 -3 łyżki kwasu z kapusty kiszonej albo ogórków kiszonych.  Zakwas mieszamy każdego dnia przynajmniej raz.  Po tym czasie zakwas odcedzamy i na powstałym płynie gotujemy żurek jak zwykle...


Smacznego!

środa, 12 kwietnia 2017

Czekoladowe babeczki do koszyczka.

Sklepowe półki uginają się od gotowych babeczek które udekorują nasz koszyczek ze święconką. Ale przecież możemy je upiec w domu, kilka chwil a satysfakcja utrzymuje się bardzo długo ....  ;-)



Składniki;
12 dag masła
3/4 szkl. cukru kryształu
4- 5 łyżek kakao
2 jajka
1 szkl. śmietany 18%
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sosy oczyszczonej
 
 
Przygotowanie;
Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna i puszysta masa. Po tym czasie wbijać jajka , ciągle miksując. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao oraz śmietanę. Miksować do momentu połączenia składników.
Formę na małe  babeczki z kominem należy natłuścić masłem i oprószyć mąka Ja użyłam silikonowych więc już ich nie natłuszczałam. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 25 min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu babeczki udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami.


 Wesołych Świąt !

wtorek, 11 kwietnia 2017

Jajka nadziewane brzoskwiniami i chrzanem.

Dziś mam dla Was pomysł na pyszne jajeczka które nie jednemu posmakują podczas Świąt!
To co? Zapraszam!


Składniki;
6 jajek
3 połówki suszonej brzoskwini Skworcu
3 łyżki chrzanu (może być ze słoiczka)
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
sól himalajska Skworcu do smaku
pieprz długokłosowy Skworcu do smaku
czerwona papryka słodka Skworcu do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie;
Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Brzoskwinie wcześniej zalewamy gorącą wodą, kiedy napęcznieją , odcedzamy. Do miski blendera wkładamy pokrojone brzoskwinie, żółtka i pozostałe składniki. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba. Rękaw cukierniczy napełniamy masą i dekorujemy połówki białek. Oprószamy papryką i zieloną pietruszką.


Smacznego!

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Juiceman i koktajl idealny na wiosnę...

"Juiceman" Andrew Cooper -  to kolejna świetna książka która zasiliła moją domową biblioteczkę a to za sprawą Wydawnictwa Buchmann, Bardzo dziękuję ,że mogłam ją przejrzeć kiedy inni dopiero o niej marzyli ;-)


Okładka zachęca i to bardzo (szczególnie tę damską część ;)) do tego aby zajrzeć do środka a tam znajdziemy wiele wspaniałych przepisów które podzielone są na działy;
- SOKI
- KOKTAJLE
- SZOTY I TONIKI
- HERBATY I CIEPŁE NAPOJE
- MLEKO ROŚLINNE
- JEDZENIE (śniadanie, płynny lunch, na wynos, lody)
- DRINKI
- NIC SIĘ NIE ZMARNUJE


Andrew Cooper dotąd mi nie znany  aktor i model -  na wstępie opowiada kilka słów o sobie, o tym czym się zajmuje , jak wygląda jego dzień i skąd wzięła się pasja do zdrowego odżywiania a co za tym idzie do soków także. W książce znajdziemy wiele ciekawostek , moją uwagę przykuła tabela która dokładnie określa właściwości danego składnika a dzięki temu wiem, że np. cynamon przynosi ulgę dla naszego żołądka, seler natomiast niweluje napięcia...


Zanim zaczniemy przygodę z miksowaniem, blendowaniem a także wyciskaniem autor zamieścił bardzo pomocny niezbędnik. To owoce, warzywa , przyprawy a także naczynia i sprzęt które będą nam niezbędne do dalszej przygody...
Każdy przepis opatrzony jest ikonkami np. stopień pikantności czy wersja z prądem a także przepis z niską zawartością cukru itd.
Mnie najbardziej zaciekawił dział - nic się nie zmarnuje. Ile to razy zastanawialiście się co zrobić z pulpą która została po wyciskaniu soków? mam dla Was podpowiedz - można z niej zrobić pyszne krakersy, peelingi do ciała i kilka innych.




Na końcu książki znajdziemy wskazówki na temat oczyszczania, jak zacząć aby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie i samopoczucie , kiedy zakończyć a także cały program oczyszczania. Są także najbardziej nurtujące nas pytania i odpowiedzi o to który sok najlepiej sprawdza się przed treningiem a jaki po treningu i wiele innych.
Podsumowując - książka jak najbardziej godna polecenia i to nie tylko dla osób które pasjonują się zdrowym odżywianiem do takich granic , ze  soki piją kilka razy dziennie. Książka jak najbardziej zaciekawi każdego kto choć przez moment pomyślał o tym aby coś zmienić w swoim sposobie jedzenia... a nawet zaciekawi łasuchów, ponieważ znajdziemy w niej przepis na pyszne ciasto bananowe. Ja będę zaglądać do niej często, a Wy?

Tytuł - Juiceman
Wydawnictwo - Buchmann
Autor- Andrew Cooper
Tłumaczenie- Natalia Wiśniewska
Ilość stron- 224

Wiosna w pełni więc i przeziębienie nie jedno ma imię... ja aby go przegonić postanowiłam przygotować koktajl pełen witamin zwany "Szczepionką na grypę"

Składniki;
250 ml wody mineralnej
szczypta zmielonego cynamonu
1 łyżka miodu
2,5 cm świeżego korzenia imbiru
pół obranej cytryny
2 marchewki pokrojone w plastry
1 obrana pomarańcza
1 jabłko wydrążone i pokrojone na kawałki

Przygotowanie;
Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę, mieszamy i pijemy!
Zdrowie!


piątek, 7 kwietnia 2017

Prezenty od my gift dna i przepis na czekoladowe ciasteczka z grawerem...

Nadchodzący czas obfituje w przeróżne imprezy okolicznościowe, czy to dzień Matki , dzień Dziecka, Komunie Święte a także wiele innych. Piszę o tym ponieważ jakiś czas temu dostałam super prezenty od sklepu internetowego https://mygiftdna.pl/ i chciałam Wam nieco przybliżyć ofertę tegoż sklepu.
Firma My Gift Dna specjalizuje się w sprzedaży prezentów personalizowanych z własnymi indywidualnymi nadrukami lub grawerami. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie coś dla siebie a także osoby którą chce obdarować.  W ofercie sklepu znajdziemy wiele ciekawych rzeczy i każdy przedział wiekowy będzie zadowolony. Począwszy od portfeli z własnym nadrukiem, kalendarzy, desek drewnianych które są idealne do serwowania mięs, serów a także ciast, kończąc na korkociągach , wałkach spersonalizowanych , kubkach, poduszkach i wiele innych...
Sami musicie wejść do tego magicznego miejsca i przekonać się, że warto!
Mnie oczywiście zainteresowały gadżety kuchenne. Wybrałam kilka i oczywiście jestem mega zadowolona z tego, ze mogłam je przetestować.




Moje prezenty to deska obrotowa z własną personalizacją, mini wałek do ciasta który wybrała córka a także foremka do ciastek 3D - idealna na Święta Bożego Narodzenia.
Deska świetnie się sprawdza przy dekorowaniu tortów a także jako podstawka pod pizzę, wędliny czy sery.
Wałek spodobał się mojej córce, a musze przyznać ze było w czym wybierać bo gotowych  wzorów jest naprawdę dużo.
Foremka natomiast oczarowała mnie i już widzę te piękne pierniczki w kształcie dzwonka które wiszą na choince.

Przesyłka dotarła ekspresowo a zawartość była bardzo pięknie zapakowana, nie ma możliwości aby coś się zniszczyło w transporcie.
Wałek jak i deska zrobione są z drewna bukowego a grawer został wykonany techniką laserową. Wałek po użyciu wystarczy wyczyścić szczoteczką a po wysuszeniu można zaimpregnować olejem. Jednak wałka nie należy myć w zmywarce ani długo moczyć ze względu na grawer, który może się " rozejść ".
Foremka natomiast wykonana jest z plastiku, jedną stroną wykrawamy, drugą zaś odciskamy stempelek. Ciasteczka wyglądają cudownie.

Na pudełku wałka znajduje się przepis na ciasteczka i na początek postanowiłam odtworzyć właśnie ten.
Wyszło smacznie i pięknie...



Wałek oczywiście nadaje się do odciskania wzorów także na masie cukrowej, marcepanowej, plastelinie czy glinie...
Ciasteczka ucieszą nie jednego łasucha, zapewniam Was!

A oto przepis na ciasteczka;
składniki;
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
3 łyżki wody
4 łyżki kakao

Przygotowanie;
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem z grawerem. Przed wałkowaniem podsypujemy ciasto mąką aby nie przywarło do stolnicy. Wycinamy ulubione kształty. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce i wkładamy je na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Wkładamy blaszkę z ciastkami i pieczemy około 10- 15 min.


Ciasteczka świetnie sprawdzą się na nie jednym Kinder balu!
To co ? zapraszam na zakupy do MY GIFT DNA !

czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka podwójnie czekoladowa.

Przygotowania do świąt czas zacząć... dziś polecam pyszną czekoladową babkę!
Smakuje wyśmienicie!


Składniki;
12 dag masła
3/4 szkl. cukru kryształu lub trzcinowy Skworcu
4- 5 łyżek kakao Skworcu
2 jajka
1 szkl. śmietany 18%
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sosy oczyszczonej
 
 
Przygotowanie;
Masło z cukrem należy utrzeć mikserem aż będzie jasna i puszysta masa. Po tym czasie wbijać jajka , ciągle miksując. Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao oraz śmietanę. Miksować do momentu połączenia składników.
Formę na babkę  z kominem należy natłuścić masłem i oprószyć mąka Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 160C około 50- 60min. lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami.


 Smacznego!