czwartek, 20 kwietnia 2017

Warzywny gulasz z soczewicą.

Święta, święta i po świętach.. a jeść coś trzeba! dlatego dziś polecam pyszny warzywny gulasz z dodatkiem soczewicy i aromatycznych przypraw. Smaczny i zdrowy a zarazem rozgrzewający, bo niby wiosna a za oknami pada śnieg...


Składniki;
1 cebula Może być też suszona w płatkach - Skworcu
1 czerwona, żółta i zielona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego Skworcu 
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2/3 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu
po poł łyżeczki kolendry suszonej kminu rzymskiego ,  oraz imbiru mielonego Skworcu  
cukier do smaku (około pół łyżeczki)

Przygotowanie;
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana.
Go garnka wrzucamy masło, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, starty czosnek a także papryki oczyszczone i pokrojone w grubą kostkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy. Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły i podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.


 Smacznego!

4 komentarze: