piątek, 14 kwietnia 2017

Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo.

Dziś Wielki Piątek najbardziej smutny dzień w roku, zaduma przeważa nad wszystkim....

Większość z Was pewnie ciasta ma już upieczone a przynajmniej babki, jednak gdyby ktoś potrzebował ekspresowej babki ta jest właśnie taka. Biszkoptowa z mieszanką keksową. Smaczna i szybka...


Składniki;
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanki keksowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji;
pół tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka
kandyzowane pomelo

Przygotowanie;
Jajka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą lub kaszą manna. Mieszankę keksową połączyć z łyżką mąki pszennej i dokładnie wymieszać aby każdy kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp. 180 C około 20-25 min. Sprawdzając co jakiś czas.  
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić i polać zimną babkę. Udekorować kandyzowanym pomelo.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz