Bułki, bułeczki, bajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te BAJGLE
Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam.
Składniki :
250 ml mleka
15 świeżych drożdży
50 g masła
20 g cukru
1/4 łyżeczki soli
40 dag mąki pszennej
Dodatkowo;
żółtko
sezam biały
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy w garnuszku razem z cukrem i masłem. Nie gotujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Płyn ma być po prostu ciepły, nie gorący. Następnie wkładamy do mleka drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ja robię to ręcznie około 15 minut aż będzie miękkie i zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
W garnku zagotować wodę. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej porcji uformować kulkę. Bułeczkę włożyć do wrzątku i zanurzyć w nim na około 30 sekund. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. To samo zrobić z pozostałymi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki w sporych odstępach,
Posmarować każdą rozmąconym żółtkiem. Posypać sezamem. Wstawić do pieca nagrzanego do 200C i piec około 15 min. Następnie zmniejszamy nieco temperaturę aby nam się za bardzo nie spiekły. Wyśmienicie smakują tego samego dnia, jednak następnego też smakują dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz