Grissini to iście włoska przekąska, dostępna prawie w każdym sklepie. Ale nie wszyscy wiedzą, że bardzo łatwo można je wykonać w domu.
Paluszki są pyszne, chrupiące i robi się je bardzo szybko...
Zapraszam.
Składniki;
10 świeżych drożdży
300 ml letniej wody
640 g mąki pszennej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą mase. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać około 7 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć znów do miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Ciasto znów przekładamy na oprószoną mąką stolnice, lekko zagniatamy i dzielimy na około 20 porcji. Każda po około 40g. Z każdej porcji formować wałeczek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200C. Po upieczeniu odłożyć na kratkę aby ostygły i odparowały.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz