Na dworze już coraz zimniej, więc kiedy wracamy do domu mamy ochotę zjeść coś rozgrzewającego. Dziś smak Indii! Do swojego dania a mowa tutaj o rozgrzewającej zupie pomidorowej ze złotą fasolą inaczej mung, dodałam ostrą pastę tikka masala, marki Pataks, która sprawiła, że zupa jest rozgrzewająca i aromatyczna. Pastę można stosować jako przyprawę lub jako bazę do danego dania.
Spróbujcie sami!
2 udka
1 marchew
pół kalarepy
1 papryka
3/4 szklanki fasoli mung
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki curry
sól do smaku
1 puszka pomidorów krojonych
pasta Tikka Msala (1 kubeczek)*
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
ryż do podania
szczypiorek do posypania
Przygotowanie;
Do garnka wlewamy wodę (ok 2,5l) wkładamy umyte mięso, dodajemy listki laurowe, curry, ziele angielskie. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, kalarepę także. Dodajemy do garnka. Fasolę najlepiej namoczyć na noc, odcedzić a następnie dodać do zupy. Kiedy fasola jest prawie miękka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz wlewamy pomidory wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości grochu. Pod koniec dodajemy jeden kubeczek pasty Tikka Masala oraz starty czosnek. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku solą i łyżką miodu.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miseczek wkładamy po 2 łyżki ryżu i wlewamy zupę. Po wierzchu posypujemy ulubionymi ziołami.
Mnie i mojej rodzinie jeden kubeczek wystarczył w zupełności, zupa była ostra, aromatyczna i rozgrzewająca. Jednak zdaję sobie sprawę, że są osoby które lubią ostre na maxa. Więc w tym wypadku proponuje dodać dwa kubeczki pasty które są w opakowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz