października 19, 2020

Kołduny z farszem z kaszy jaglanej i grzybów, podane z rosołem.

Ostatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem. 
Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?! 
Zapraszam!


Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
1 żółtko
3 łyżki oleju
gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka)
szczypta soli

Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.
 
Składniki na farsz;
50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki)
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pierz do smaku
białko które zostało z ciasta
masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów


Przygotowanie;
Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną. Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kasze, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać. 
Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kieliszka, nakładać łyżeczkę farszu i zaklejać małe okrągłe kołduny podobne do uszek, jednak nie zawijam na palcu, tylko na równo z pierożkiem tworząc jakby kwiat.  Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Podawać tradycyjnie z rosołem lub inna zupą. 




Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger