Witam w Nowym Roku!
W ubiegłym nieco zaniedbałam to miejsce, nie poświęcałam tyle czasu ile powinnam. W tym roku mam zamiar to zmienić, jednak to życie pisze scenariusze więc zobaczymy jak to wyjdzie w "praniu" i co los dla mnie przygotował? ;-)
Dziś mam dla Was szybki ale to nie znaczy, że mniej smaczny pomysł na obiad. Nam smakowało bardzo...
Składniki;
20 dag ryżu jaśminowego Skworcu
1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy Skworcu
30 dag filetu z indyka
ok szkl. mrożonego groszku z marchewką
kilka różyczek kalafiora
dwie garstki fasoli szparagowej
sól do smaku, najlepiej himalajska Skworcu
pieprz cytrynowy Skworcu
3- 4 liście limonki Skworcu
1-2 łyżki soku z cytryny
odrobina mielonego kuminu Skworcu
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
Przygotowanie;
Ryż płuczemy , zalewamy woda, dodajemy dwa liście limonki i mieloną kurkumę. Gotujemy do miękkości. Co jakiś czas mieszamy i uzupełniamy wodę jeśli jest taka potrzeba.
Ja gotowałam w dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Chwilkę jeszcze dusimy, polewamy sokiem z cytryny - dozując ilość. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Ps, na zdjęciu w pojemniczku jest kurkuma która tak wygląda przed zmieleniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz