Dziś pozostaje w klimacie muszli makaronowych. Jednak tym razem podałam je na słodko, nadziewane białym serem i powidłem śliwkowym. Nadaje się na podwieczorek a także danie obiadowe.
Składniki;
ok. 15 muszli makaronowych
25 dag białego sera (twarogu)
mały słoik powideł śliwkowych
3 łyżki cukru waniliowego Skworcu
2 łyżki rodzynków Skworcu
1 łyżka śmietany 18%
2-3 łyżki pistacji Skworcu
1 jajko
Sos;
200 ml śmietanki kremówki
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego Skworcu z prawdziwą wanilią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie;
Muszle gotujemy al. dente. W misce dokładnie mieszamy ser z jajkiem, śmietaną, cukrem i rodzynkami. Do każdej muszli na dno wkładamy łyżeczkę powideł a całość wypełniamy białym serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce miksujemy śmietankę, jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną tylko do połączenia składników. Zalewamy muszle makaronowe. Pistacje siekamy i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 30-40 min. do lekkiego zrumienienia. Podajemy na ciepło.
Pistacje możemy także wmieszać do sera.
Muszle przed podaniem możemy polać syropem karmelowym Skworcu.
Smacznego!
stycznia 30, 2019
Muszle makaronowe nadziane powidłem śliwkowym i białym serem, na słodko...
AUTOR:
Radość kipiąca uśmiechem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz