lutego 22, 2016

Zupa - krem porowo ziemniaczany.

Dzisiejsza zupa jest znana chyba każdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa.
Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty...


Składniki;
1 udko kurze
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 por ( biała część )
5 ziemniaków
sól, pieprz. kumin
liść laurowy, ziele angielskie,majeranek
masło

grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika


Przygotowanie;
Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na plastry a następnie podsmażyć kilka minut na maśle.
Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy a do zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a  następnie blendujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z grzankami lub ziarnami słonecznika lub dyni.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger