Bardzo smaczny deser, w prawdzie już po walentynkach ale w inne dni smakuje równie dobrze jak tego dnia pełnego miłości. Ręce same po nie sięgają a więc zapraszam...
Składniki;
3 szklanki maki pszennej
ok 15 dag masła
3 łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie;
3 duże jabłka
ok 2 płaskie łyżki cukru
kilka listków melisy
pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo;
jajko do posmarowania serc
cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając aby serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 min. lub do czasu aż serca ładnie się zezłocą.
Etapy przygotowania;
Z podanej porcji wychodzi około 12 serc.
Składniki;
3 szklanki maki pszennej
ok 15 dag masła
3 łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody
Nadzienie;
3 duże jabłka
ok 2 płaskie łyżki cukru
kilka listków melisy
pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo;
jajko do posmarowania serc
cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie;
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając aby serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 min. lub do czasu aż serca ładnie się zezłocą.
Etapy przygotowania;
Z podanej porcji wychodzi około 12 serc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz