Pora na kolejne świąteczne danie.
Tym razem pierożki z białą kiełbasą idealne do barszczu lub żurku.
Zapraszam!
Składniki na farsz;
4 surowe białe kiełbasy
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki tymianku
poł łyżeczki majeranku
Przygotowanie;
Kiełbasy rozkroić wzdłuż, wyjąc mięso z osłonki. przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto na pierożki;
30 dag mąki pszennej
1 jajko
ok 3/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie;
Mąkę przesiać na stolnice, dodać jajko i powoli wlewać wode. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę, może się okazać że jest jej za dużo. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie delikatne i elastyczne. Odłożyć na chwilę aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy, kieliszkiem wykrawamy koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy. Formujemy małe pierożki, lub uszka albo nawet bliny. Gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
Podajemy z białym barszczem albo żurkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz