listopada 16, 2021

Hiszpania do zjedzenia - kilka słów o książce a także bonus ... Hiszpańskie Alfajores czyli korzenne ciasteczka.

Hiszpania do zjedzenia, to kolejna książka Bartka Kieżuna pełna pysznych przepisów prosto ze wspomnianej wcześniej Hiszpanii. To opowieść o niespiesznej włóczędze przez regiony i miasta a także relacje ze spotkań z ciekawymi ludźmi. Znajdziemy tam oryginalne przepisy które są wciąż jedzone w Hiszpanii, te znane bardziej i te mniej. Zdjęcia przenoszą nas prosto w te słoneczne i pachnące ziołami miejsca. Bartek ma również słabość do sztuki, ją także obejrzycie w książce a nóż Was tak zaciekawi, że kupicie bilet i polecicie na cudowne wakacje prosto do Hiszpanii.



Jak w każdej książce bywa tak i w tej zaczynamy przygodę od wstępu a potem częstujemy się przekąskami. Są one różnorodne ale jak przystało na Hiszpanie królują w nich papryki, owoce morza czy chorizzo no i  bakłażany. Następnie pora na coś treściwego więc zjadamy dania bardzo proste i ze składników ogólnie dostępnych. Śmiem sądzić, że kuchnia Hiszpańska jest mało "kreatywna" być może się mylę i pochopnie wyrobiłam sobie takie zdanie ale tak to widzę. Paella, młody bób i dużo owoców morza i jeszcze churros to ogólnie mówiąc kuchnia Hiszpańska. Mnie odpowiada a jeśli Wy jesteście jej ciekawi koniecznie zajrzyjcie do tej książki. Oprócz przepisów znajdziecie też informacje które wykorzystacie podczas pobytu w tym kraju, mogę śmiało powiedzieć, że to także świetny przewodnik.  Książka zawiera też desery, ja czując już w powietrzu święta przygotowałam pyszne korzenne ciasteczka które idealnie wpasowują się w nadchodzący klimat. 








A teraz pora na wcześniej wspomniane ciasteczka.

Hiszpańskie Alfajores
Składniki;
30 dag mąki pszennej 
10 dag migdałów
13 dag masła
6 dag suszonych fig
10 dag daktyli
5 dag rodzynek
70 ml miodu akacjowego lub innego
30 ml hiszpańskiego czerwonego wermutu ( lub inny likier)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
6 rozkruszonych w moździerzu goździków 

Dodatkowo;
cukier puder do obtoczenia ciastek

Przygotowanie;
Migdały mielimy na mąkę w blenderze albo używamy gotowej mąki migdałowej. 
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąka migdałowa. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, Rodzynki, daktyle i figi siekamy drobno nożem, wrzucamy do miski. Wlewamy miód i alkohol a na koniec wsypujemy przyprawy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około pół godziny. 
Blaszki wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ciasto rwiemy na kawałki i rolujemy w wałeczki o grugości i długości palca. Pieczemy około 20 minut w 180C. Jednak uważamy aby za szybko się nie spaliły, ciasto zawiera dużo cukru który lubi się przypalać dlatego kontrolujemy co jakiś czas. 
Po wyjęciu odczekajmy chwilę a następnie obtoczmy ciasteczka w cukrze pudrze.
Gotowe!



Kilka informacji o książce.

Tytuł; Hiszpania do zjedzenia
Autor; Bartek Kieżun
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 305 stron
Rok wydania; 2021 rok
Wydawnictwo; Buchmann



Udanej lektury! 

1 komentarz:

  1. Widzę dużo smakowitości! A Hiszpańskie Alfajores wyglądają przesmacznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger