Jak w każdej książce bywa tak i w tej zaczynamy przygodę od wstępu a potem częstujemy się przekąskami. Są one różnorodne ale jak przystało na Hiszpanie królują w nich papryki, owoce morza czy chorizzo no i bakłażany. Następnie pora na coś treściwego więc zjadamy dania bardzo proste i ze składników ogólnie dostępnych. Śmiem sądzić, że kuchnia Hiszpańska jest mało "kreatywna" być może się mylę i pochopnie wyrobiłam sobie takie zdanie ale tak to widzę. Paella, młody bób i dużo owoców morza i jeszcze churros to ogólnie mówiąc kuchnia Hiszpańska. Mnie odpowiada a jeśli Wy jesteście jej ciekawi koniecznie zajrzyjcie do tej książki. Oprócz przepisów znajdziecie też informacje które wykorzystacie podczas pobytu w tym kraju, mogę śmiało powiedzieć, że to także świetny przewodnik. Książka zawiera też desery, ja czując już w powietrzu święta przygotowałam pyszne korzenne ciasteczka które idealnie wpasowują się w nadchodzący klimat.
A teraz pora na wcześniej wspomniane ciasteczka.
Hiszpańskie Alfajores
Składniki;
30 dag mąki pszennej
10 dag migdałów
13 dag masła
6 dag suszonych fig
10 dag daktyli
5 dag rodzynek
70 ml miodu akacjowego lub innego
30 ml hiszpańskiego czerwonego wermutu ( lub inny likier)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonego kardamonu
6 rozkruszonych w moździerzu goździków
Dodatkowo;
cukier puder do obtoczenia ciastek
Przygotowanie;
Migdały mielimy na mąkę w blenderze albo używamy gotowej mąki migdałowej.
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąka migdałowa. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, Rodzynki, daktyle i figi siekamy drobno nożem, wrzucamy do miski. Wlewamy miód i alkohol a na koniec wsypujemy przyprawy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około pół godziny.
Blaszki wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ciasto rwiemy na kawałki i rolujemy w wałeczki o grugości i długości palca. Pieczemy około 20 minut w 180C. Jednak uważamy aby za szybko się nie spaliły, ciasto zawiera dużo cukru który lubi się przypalać dlatego kontrolujemy co jakiś czas.
Po wyjęciu odczekajmy chwilę a następnie obtoczmy ciasteczka w cukrze pudrze.
Gotowe!
Kilka informacji o książce.
Tytuł; Hiszpania do zjedzenia
Autor; Bartek Kieżun
Oprawa; Twarda
Ilość stron; 305 stron
Rok wydania; 2021 rok
Wydawnictwo; Buchmann
Udanej lektury!
Widzę dużo smakowitości! A Hiszpańskie Alfajores wyglądają przesmacznie. :)
OdpowiedzUsuń