kwietnia 11, 2021

Drożdżowy wieniec z truskawkami i gorzką czekoladą.

 Dziś zapraszam Was na drożdżowy wieniec z konfiturą truskawkową i gorzką czekolada. 
Tradycyjnie, szybko i smacznie!


Składniki;
40 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag masła
4 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
ok pół szklanki wody
 
poł słoiczka frużeliny truskawkowej około 150 g
5 dag gorzkiej czekolady
 
Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże. Zalać ciepłą wodą, około pół szklanki i odstawić do ruszenia drożdży. Masło rozpuścić. Wlać do mąki, dodać dwa jajka i zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest za luźne, dosypać mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, lub dłużej. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Po całej powierzchni rozsmarować frużelinę. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Posypać po całej powierzchni. Zwinąć ciasto w rulon. Następnie przeciąć wzdłuż, jednak nie do końca. Najlepiej robić to na papierze. Następnie zapleść warkocz. Delikatnie rozchylić aby nadzienie było widoczne. Uformować na blaszce okrągły wieniec. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp, 180C i piec około 40 min, do zrumienienia. Po wierzchu, pod koniec pieczenia można po wierzchu posypać jeszcze pokrojoną czekoladą. 




 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger