Pizzę lubimy wszyscy, ale ta domowa jest dużo zdrowsza, dlatego dziś zapraszam na pizzę.
Miłego dnia!
Składniki;
25 dag mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta soli
ok 3/4 szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
Dodatkowo;
kilka plastrów szynki ( ok 5)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
1 kulka zera mozzarella
kilka małych pomidorków
2 łyżki drobno startego twardego sera
listki bazylii
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i sypiemy cukier. Zalewamy połową wody. Odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewamy wodę, tyle ile zabierze mąka. Ciasto ma odchodzić od rąk ale delikatnie może jeszcze się kleić. Odstawić na około pół godziny do podwojenia objętości.
W tym czasie obieramy cebulę i czosnek. Na łyżce oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i miód. Chwilę smażymy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu dodajemy starty ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy.
Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, pomidory na połówki, ser mozzarella na plastry, Odkładamy.
Ciasto zagniatamy do uwolnienia powietrza, w dłoniach rozciągamy na wielkość blaszki. Moja ma średnice 30 cm.
Po wierzchu smarujemy pomidorową pastą. Układamy plastry szynki i połówki pomidorów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C i pieczemy około 6 minut. Po tym czasie układamy na całej powierzchni plastry sera i posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze parę minut, do zrumienienia i rozpuszczenia sera.
Po wierzchu układamy listki bazylii.
Ostatnio "chodzi" za mną zrobienie domowej pizzy. Możliwe, że zrobię ją w najbliższy weekend.
OdpowiedzUsuń