lutego 17, 2021

Zupa - krem z białych warzyw z dodatkiem pesto i marynowanego czosnku.

 No i po karnawale! ale przecież jeść nadal coś trzeba, dlatego dziś zapraszam na pyszną zupę krem. W ostatnim czasie bardzo polubiliśmy zupy tego typu. Dziś krem z białych warzyw.
Pycha!



Składniki;

  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały kalafior
  • 1 biała cebula
  • 3 ziemniaki
  • pół  kalarepy
  • mały seler
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu
  • 200 g śmietany
  • masło
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo; czosnek w oleju z ziołami, pesto bazyliowe, prażone płatki migdałowe

Przygotowanie; 
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pietruszkę, seler, kalarepę wraz z ziemniakami obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do cebuli. Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy. Odsączamy i dodajemy do reszty warzyw. Wrzucamy wyciśnięty świeży czosnek i smażymy całość przez chwilę.
Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy do smaku i miksujemy. Dodajemy gałkę.
Do zupy dodajemy śmietanę, na wierzch odrobinę pesto,  oraz ząbki czosnku z ziołami a także posypujemy prażonymi migdałami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger