No i po karnawale! ale przecież jeść nadal coś trzeba, dlatego dziś zapraszam na pyszną zupę krem. W ostatnim czasie bardzo polubiliśmy zupy tego typu. Dziś krem z białych warzyw.
Pycha!
Składniki;
- 1 duża pietruszka
- 1 mały kalafior
- 1 biała cebula
- 3 ziemniaki
- pół kalarepy
- mały seler
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1,5 l bulionu
- 200 g śmietany
- masło
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo; czosnek w oleju z ziołami, pesto bazyliowe, prażone płatki migdałowe
Przygotowanie;
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pietruszkę, seler, kalarepę wraz z ziemniakami obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa dodajemy do cebuli. Kalafior rozdzielamy na różyczki i myjemy. Odsączamy i dodajemy do reszty warzyw. Wrzucamy wyciśnięty świeży czosnek i smażymy całość przez chwilę.
Zalewamy rosołem i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy do smaku i miksujemy. Dodajemy gałkę.
Do zupy dodajemy śmietanę, na wierzch odrobinę pesto, oraz ząbki czosnku z ziołami a także posypujemy prażonymi migdałami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz