środa, 10 lutego 2021

Angielskie yum yumsy.

 Dziś tłusty czwartek!

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co usmażyć polecam ten angielski przepis na yum yumsy... W sieci aż się roi od tych pysznych kręciołków. Więc wyzwanie podjęłam także i ja ... A Wy smażycie, a może kupujecie ??



Składniki;
50 dag maki pszennej
25 g drożdży 
30 g cukru
10 dag masła
250 ml wody
1 jajko
szczypta soli

dodatkowo;
olej do smażenia
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wody


Przygotowanie;
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Drożdże rozpuścić w połowie wody,  dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia około 20 minut. Masło, dobrze schłodzone, pokroić w cienkie plasterki, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać, jedynie tak aby mąka oblepiła masło. Następnie dodać drożdże do miski i wymieszać łyżką. Jajko wymieszać z pozostałą wodą, dodać do miski i  również wymieszać tylko do połączenia składników w kulę. 
Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce aby ciasto ruszyło.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, następnie składać jak książkę. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Do momentu aż masło nie będzie widoczne. Ciasto wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm i zaplatamy dwa ze sobą. Jeśli "warkocze" są długie, dzielimy je na dwie części. Odkładamy je do wyrośnięcia na godzinę, przykrywamy ręcznikiem. 
Olej grzejemy do temp 175C. i smażymy warkocze z obu stron na rumiano. Składniki lukru mieszamy ze sobą i jeszcze ciepłe yum yumsy smarujemy lukrem z obu stron. Najlepiej zrobić to pędzelkiem.





Smacznego!
A dodatkowe porady znajdziecie TUTAJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz