Dziś zapraszam na naszą rodziną wersje znanego ciasta o jakże zachęcającej do zjedzenia nazwie a mianowicie - pleśniak. Ten - mojej mamy jest nieco inny niż wszystkie bo z dodatkiem jabłek.
Składniki;
25 dag masła lub margaryny
5 szklanek mąki
6 jajek
1 szkl. cukru pudru
0,5 szkl. cukru kryształu ( do piany)
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kisiel (czerwony) do piany
3 łyżki śmietany
słoiczek powidła śliwkowego
4 jabłka
Przygotowanie;
Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, , żółtkami i śmietaną. Ciasto dzielimy na trzy części. do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godz. Można też do zamrażarki będzie szybciej...
Foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną białą część ciasta. Rozsmarować na niej powidło śliwkowe. Jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na powidło. Można oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem. Na jabłka zetrzeć ciemną część ciasta.
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier kryształ. Miksować do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać kisiel (proszek) zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzeć ostatnią białą część ciasta. Piec około 1 godz. w temp 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz