Witajcie w Nowym Roku!
Znów zapełniamy karty kalendarza od nowa... co przyniesie ten rok? czy będzie lepszy od ubiegłego? nikt tego nie wie... i może lepiej, wtedy życie byłoby nudne!
Dziś zapraszam Was na chałkę, zwykłą drożdżową, szybką i smaczną. Splot może być każdy, taki jaki kto umie..
A zatem, zapraszam!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
dodatkowo;
1 jajko do posmarowania chałki
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy dosłownie chwilkę, uwalniając powietrze. Dzielimy na 3 bądź 4 porcje. Rolujemy wałeczki. Wszystko zależy od naszych umiejętności i tego jaką chałkę chcemy. Jest mnóstwo filmików na internecie jak zaplatać chałki. Ja tym razem zrobiłam z 4 wałeczków, jednak do końca nie wyszło tak jak chciałam, ale czy to ważne...Zaplatamy warkocz, odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170/180C. Pieczemy do zezłocenia, ale sprawdzamy co jakiś czas czy za bardzo nie pali nam się od dołu. Pieczemy około 40 minut.
Studzimy i się zajadamy, chociaż ciężko się powstrzymać do tego czasu...
Smakuje obłędnie z masłem albo miodem, pycha!
Smacznego!
idealna chałka
OdpowiedzUsuń