Jeśli macie nadmiar już byt dojrzałych bananów, więc ten przepis jest idealny. Szybki piernik bananowy. Można go przełożyć powidłem śliwkowym, ale ja z tego zrezygnowałam. Polałam jedynie lukrem.
Zapraszam!
składniki;
30 dag maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka świeżego imbiru
3 łyżeczki przyprawy do piernika
10 dag brązowego cukru
4 łyżki oleju
3 jajka
4 łyżki mleka
3 dojrzałe banany
2 łyżki kakao
lukier;
3 łyżki cukru pudru
odrobina wody
pół łyżeczki przyprawy do piernika
2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie;
W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, przesiane kakao i wymieszać. Dodać starty imbir, wlać olej, jajka i mleko. Wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dolewamy odrobinę więcej mleka. Foremkę o wymiarach ok 28x18cm wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec około 40 min. w temp 180C.
Składniki lukru wymieszać ze sobą, wodę dolewać po kropelce sprawdzając gęstość lukru.
Po ostudzeniu ciasto polać lukrem, posypać po wierzchu startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz