Dieta przeciwzapalna to kolejna książka
od wydawnictwa M z serii zdrowe zdrowie. Idealna dla osób które
chcą zmienić styl życia i zadbać w końcu o zdrowie!
A myślę ,że nadchodzący Nowy Rok
jest idealny na zmiany, zatem zapraszam do lektury!
W książce znajdziemy odpowiedz jak w
28 dni przywrócić równowagę organizmu i poczuć się lepiej.
Ktoś by pomyślał... hmmm... 28 dni
wystarczy? Jeśli przejdziemy na odpowiednią dietę, a dodatkowo
będziemy przestrzegać wskazówek które zawarte są w książce to
jak najbardziej jest to możliwe!
Książka podzielona jest na 6
rozdziałów. A każdy z nich na kilka lub kilkanaście w zależności
od poruszanego tematu.
Na wstępie przeczytamy ogólnie co to
jest stan zapalny i jakie czynniki go powodują,
Znajdziemy też tabelę chorób które
wywoływane są przez chroniczny stan zapalny. Lista jest bardzo
długa... Kolejny rozdział to spis produktów które należałoby
wyeliminować z naszej diety. Dietetyczka Cherie Calbon sugeruje aby
zrezygnować z cukrów i nabiału, ograniczyć kawę, a także
uważnie studiować etykiety oleju czy oliwy, zawsze należy omijać
wszystkie utwardzane lub częściowo utwardzane oleje.
W diecie należy postawić na dużą
ilość warzyw i owoców ale oczywiście tych z ekologicznych upraw
bez tzw. GMO.
Kiedy już wiemy co możemy jeść
częściej a czego należy unikać przechodzimy do ostatniego
rozdziału który zawiera cały plan żywienia na 28 dni. Począwszy
na śniadaniu, kończąc na kolacji.
Dania są bardzo zróżnicowane i od
oglądania zdjęć ślinka naprawdę cieknie... zapewniam, nie
będziecie głodować. A dodatkowo znajdziemy duże udogodnienie a
mianowicie rozpisaną listę zakupów na każdy tydzień. Wystarczy
telefonem zrobić zdjęcie i udać się na zakupy.
Ja jestem bardzo zadowolona z tej
książki, przeczytałam ją od deski do deski. Muszę przyznać ,że
trochę czasu mi to zajęło bo zawiera ona aż 350 stron, ale warto
było.
Tytuł – Dieta przeciwzapalna.
Autor - Cherie Calbom
Wydawnictwo – M ( seria zdrowe
zdrowie) klik
Oprawa – miękka
Ilość stron – 350
Na początek podzielę się z Wami
przepisem na pyszne i sycące naleśniki jabłkowe, idealne na
niedzielny deser.
Składniki;
2 jajka
1i 1/2 szkl mleka migdałowego
2 szkl, mąki pszennej (lub
bezglutenowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl. cukru kokosowego
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
olej kokosowy do smażenia
Syrop klonowy i owoce do dekoracji.
Przygotowanie;
Do miski wsypujemy cukier, mąkę i
proszek do pieczenia. Dolewamy mleko wymieszane z jajkami, mieszamy
składniki suche z mokrymi. Jabłka ścieramy na dużych oczkach
tarki, dodajemy do ciasta. Dosypujemy cynamon i skórkę z cytryny,
dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni na oleju
kokosowym smażymy naleśniki, ciasto należy rozprowadzić łyżką
po całej powierzchni patelni. Smażymy do zrumienienia i
przekładamy na drugą stronę. Zwijamy wedle upodobań.
Podajemy z wybranymi owocami i syropem
klonowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz