Wiadomo,że aby piernik był jak najbardziej podobny do piernika potrzebuje swoje poleżakować i czekać na "ten" moment. Takiego piernika już nie zdążymy przygotować, ale ten który proponuje Wam dziś jak najbardziej będzie idealny do zjedzenia zaraz po upieczeniu.
Zatem zapraszam!
Składniki;
Mokre;
3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szkl. oleju
1 szkl, powideł śliwkowych ( jeśli nie mamy może być inny dżem lub marmolada)
3 łyżki miodu lipowego Skworcu
Suche;
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu)
2 łyżki kakao Skworcu
2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
Dodatkowo;
polewa czekoladowa do polania ciasta
Przygotowanie;
Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy. Ale nie długo, tylko do połączenia się składników (ok. 2 min)
Blachę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190C ok 45 -50 min. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.
Kiedy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Zatem zapraszam!
Składniki;
Mokre;
3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szkl. oleju
1 szkl, powideł śliwkowych ( jeśli nie mamy może być inny dżem lub marmolada)
3 łyżki miodu lipowego Skworcu
Suche;
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu)
2 łyżki kakao Skworcu
2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
Dodatkowo;
polewa czekoladowa do polania ciasta
Przygotowanie;
Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy. Ale nie długo, tylko do połączenia się składników (ok. 2 min)
Blachę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190C ok 45 -50 min. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.
Kiedy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz