Szarlotki, jabłeczniki... jest ich cała masa i wszystkie smaczne! Ten przepis znalazłam w pewnym magazynie, trochę go zmodyfikowałam i wyszło całkiem smaczne ciasto!
To co, zapraszam!
To co, zapraszam!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
Nadzienie;
2 kg jabłek
15 dag suszonych moreli Skworcu
15 dag kandyzowanej chińskiej pomarańczy (kumkwat) Skworcu
15 dag laskowych orzechów lub włoskich Skworcu
sok z połowy cytryny
10 dag cukru
1.5 łyżeczki cynamonu Skworcu
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Wykonanie;
Mąkę i proszek siekamy z masłem. Dodajemy cukier i mleko. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz.
Morele a także kandyzowane pomarańcze moczymy w małej ilości wrzątku kilka minut, aby zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i pozostałymi składnikami. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odkrawamy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno oraz boki foremki. Wykładamy na nie nadzienie jabłkowe. Wyrównujemy. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy cienkie paski które układamy na cieście tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok 50 min. Dżem podgrzewamy z 1 łyżą wody, ma być płynny. Kiedy ciasto się upiecze smarujemy je po wierzchu rozpuszczonym dżemem. Studzimy.
Szarlotka najlepiej kroi się następnego dnia kiedy ciasto nieco zmięknie.
Smacznego!
Jaka słodka, niczym z babcinej kuchni - takie skojarzenie :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;-)
Usuń