Mój pierwszy post pisze niepewnie, ale w końcu musiał kiedyś być ten pierwszy raz.
Gotowanie to jedna z rzeczy które sprawia mi radość więc dziś zapraszam Was na pyszne tartaletki.
W związku z tym ze sezon na rabarbar w pełni możecie upiec je jeszcze dziś.
Składniki;
20 dag margaryny
15 dag mąki gryczanej
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 zółtko
1 łyzka smietany
szczypta soli
Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz.
Nadzienie;
50 dag rabarbaru
2 garście truskawek
1 opakowanie zelfixu 2;1
1 szkl. cukru
Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Rabarbar wkłądamy do rondla, dodajemy kilka łyzek wody i chwile dusimy, dosypujemy cukier oraz zelfix. Dokładnie mieszamy. Na około 2 min przed koncem dodajemy truskawki, odstawiamy aby przestygło.
Foremki do tertaletek smarujemy margaryna. Ja wysmarowałam je olejem, ponieważ wystarczy "wymalować" foremke pędzelkiem i gotowe.Ciasto wałkujemy a następnie wykrawamy koła i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładmy konfiturę rabarbarowo - truskawkowa. Nastepnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 15 min. W tym czasie robimy beze.
Skłądniki na bezę;
5 białek
3/4 szkl. cukru
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zimne białka ubijamy na sztywno( a pozostałe zółtka wykorzystujemy do innych celów)wsypujemy cukier kryształ i ubijamy nadal az do rozpuszczenia. Nastepnie dodajemy cukier puder i make, mieszamy delikatnie łyzka. Beze wkładamy do rękawa cukierniczego, tartaletki wyjmujemy z piekarnika , ozdabiamy beza i znów wkłądamy na około 15 min.
Należy uwazac aby beza się za bardzo nie przypiekła.
Z podanych składników wychodzi około 10 tartaletek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz