maja 23, 2015

Babeczki orzechowo - jabłkowe z kruszonką

Babeczki robiłam wiele razy ale zazwyczaj były one bez kruszonki. Te są moje pierwsze i zapewne nie ostatnie.

                                   


 
 
 
 
Składniki;
20 dag mąki pszennej
10 dag margaryny
1/3szkl. cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyzeczka cynamonu
2 jajka
150 ml gęstego jogurtu
1 jabłko
garść posiekanych orzechów laskowych
 
kruszonka;
5 dag margaryny
3 łyzki cukru
4 łyzki mąki
 
Margaryne rozpuscic  w rondelku i przestudzić. Jabłko pokroić w drobna kostke a orzechy posiekać. Płynne składniki należy dodac do sypkich i wymieszać delikatnie łyzka. Na końcu dodac jabłko i orzechy. Wymieszac. Wszystkie składniki na kruszonkę włozyc do miski, najpierw zagnieść a potem pokruszyć. Ciastem napełniac papitoltki do 3/4 wysokości a na wierzchu posypać kruszonka. Włozyc do  nagrzanego piekarnika  do 180 C na około 20 min.
Z podanych składników wychodzi około 16 babeczek.
 
Smacznego!
Do popołudniowej herbatki w sam raz ;-)
 

2 komentarze:

  1. Ależ muszą być pyszne :) lubię połączenie jabłek, cynamonu i orzechów a jeśli jeszcze będzie do tego kruszonka to dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger