Dziś tak na szybko. Polecam na śniadanie omlet z kiszonymi ogórkami i oscypkiem. Szybko i smacznie czyli tak jak lubimy najbardziej.
Składniki;
6 jajek
2 kiszone ogórki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego lubczyku
5 suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki startego oscypka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
Przygotowanie;
Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, roztrzepać delikatnie widelcem, Doprawić solą i pieprzem. Wsypać posiekany lubczyk i pokrojone w kostkę pomidory. Na patelni rozgrzać oliwę,( może być ta z pomidorów) wrzucić posiekaną cebulę i starty czosnek. Delikatnie przesmażyć. Dodać starte ogórki. Smażyć około 3-4 minut do lekkiego odparowania płynu. Do masy dodać starty oscypek i wszystko wylać na patelnie. Delikatnie wymieszać z ogórkami, wmieszać w masę. Przykrywamy i smażymy kilka minut. Jeśli jest potrzeba przekładamy na drugą stronę. Jednak przykrycie sprawi, że omlet zetnie się też od góry. Podajemy na ciepło, posypany startym oscypkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz