Dziś propozycja obiadowa. Smaczna a przede wszystkim szybka. W zasadzie co dodamy i tak będzie smacznie.
Zapraszam na zapiekankę.
Składniki;
25 dag ryżu basmati Skworcu
2 łyżki majonezu
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu
sól Morska Skworcu do smaku
pieprz kolorowy Skworcu do smaku
4 połówki marynowanej papryki
4 ogórki konserwowe
2 cebule
1,5 szklanki passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych z zalewą
25 dag sera żółtego ( u mnie mix serów)
ok. 4 łyżki oleju
Przygotowanie;
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy passate. Paprykę jak i ogórki kroimy w plasterki lub paseczki. Jak kto woli. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy ją na rumiano. Kolejno wykładamy paprykę, posypujemy podsmażoną cebulą a następnie pokrojone ogórki. Zółty ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy po wierzchu. Ja użyłam kilku serów. Typowy z dziurami, oscypek i jeszcze pleśniowy.
Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 180C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz