stycznia 02, 2020

Wieniec drożdzowy z bakaliami.

Witajcie moi Drodzy w Nowym Roku!
Zaczynamy zapełniać nowe karty, życzę Wam aby każda z nich była barwna i zapisana tylko ze szczęśliwym i zdrowym akcentem!
Dziś pozostaje jeszcze nieco w temacie świątecznym i zapraszam na wieniec drożdżowy z bakaliami. Można go podać od święta i na co dzień...


Składniki;
10 dag migdałów w płatkach Skworcu
10 dag żurawiny Skworcu
6 dag masła plus około 3 łyżki do posmarowania ciasta
1 łyżeczka mielonego kardamonu Skworcu
50 dag mąki pszennej ,plus do podsypania stolnicy
3 łyżki cukru kryształu
8 g suszonych drożdży
2 duże jajka
ok 220 ml mleka
120 ml likieru wiśniowego lub innego alkoholu
 
Przygotowanie;
Żurawinę przełożyć do miski i zalać likierem wiśniowym. Mąkę przesiać do większej miski lub na stolnicę. Masło rozpuścić. Cukier, kardamon i drożdże dodać do mąki. Następnie wbić jajka, dolać mleko i ostudzone masło. Składniki zagnieść aż powstanie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.  Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, po czym rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3mm. Posmarować masłem cały blat ciasta. odcedzoną żurawinę oraz migdały rozsypać po cieście. Placek zrolować zaczynając od dłuższego boku. Uformować wałek. Następnie należy  przekroić go wzdłuż na dwie części. Obrócić nadzieniem do góry i zaplatać na zmianę formując warkocz. Końce złączyć aby powstał wieniec. Bakalie które powypadały podczas zaplatania poukładać na wieńcu. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę formując okrągły wieniec. Posmarować rozpuszczonym masłem i odstawić na około 20 min. Ciasto piec około 40 min do ładnego zarumienienia. 
Można polać lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger