października 27, 2019

Kakaowa kostka z serem i figami.

Kto lubi figi?! ja całkiem niedawno odkryłam zastosowanie tego wyjątkowego smaku. Dziś zapraszam na babeczki z figami! 


Składniki na ciasto;
3 jajka
180 g maki pszennej
80 g cukru trzcinowego Skworcu
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
60 ml oleju
2 łyżki kakao Skworcu
60 ml wody
 
masa serowa;
250 g twarogu
3 łyzki śmietany lub serka waniliowego homogenizowanego
2 łyzki aromatu waniliowego Skworcu
2 żółtka
2 łyżki cukru
 
Dodatkowo;
figi do dekoracji
cukier do karmelizowania ( 12 łyżeczek)

Przygotowanie;
Wszystkie składniki masy serowej należy ze sobą zblendowac na gładką masę. Odstawić.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jasnej masy. Następnie wlewamy olej i wodę, miksujemy dalej. Na samym końcu wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy zaledwie chwilę do połączenia składników na najmniejszej mocy miksera. Foremkę na muffiny ( ja użyłam w kształcie kwadratów) wykładamy papilotami lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Nakładamy do połowy ciasto a na wierzchu wykładamy łyżkę lub więcej  masy serowej ( tak aby zakryło ciemne ciasto). Wkładamy do pieca, pieczemy około 25 - 30 min w 180C. 
Babeczki studzimy, wyciągamy z formy. Na każdą kostkę wysypujemy łyżeczkę cukru lub trochę mniej, karmelizujemy za pomocą palnika do crème brule. Uważamy aby cukru nie spalić. Można zrobić je także bez cukru to zawsze mniej kalorii ;-)  Na wierzchu układamy plasterki fig. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. 



 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger