Sezon na grzyby nadal trwa w najlepsze. Od zbierania grzybów jak najbardziej można się uzależnić! ja już pokaźną ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet.
Składniki;
80 dag leśnych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Przygotowanie;
Groch namaczamy parę godzin wcześniej, następnie gotujemy do miękkości. Soczewicę płuczemy. Zalewamy wodą i odstawiamy na około pół godz. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i starty czosnek, dodajemy masło i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, odrobinę soli i pieprzu a także majeranek. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż grzyby zmiękną a płyn wyparuje. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja!
Smacznego!
Ślinka leci na sam widok :) Uwielbiam takie wege pasty!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O tak, pozdrawiam!
UsuńAleż to musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
Dziękuję bardzo, a co do smaku to rzeczywiście było dobre ;-)
Usuń