września 25, 2017

Pasztet grzybowo grochowy.

Sezon na grzyby nadal trwa w najlepsze. Od zbierania grzybów jak najbardziej można się uzależnić! ja już pokaźną ilość ususzyłam, zamroziłam a nawet zamarynowałam. Mam też kilka dań jeszcze w zanadrzu... ale dziś zapraszam na pasztet grzybowo grochowy. W zasadzie można też uznać ,że to pasta do pieczywa jednak bardziej w smaku jednak przypomina pasztet.


Składniki;
80 dag leśnych grzybów
1 szkl. czerwonej soczewicy Skworcu
1 i 0,5 szkl fasoli czarne oczko Skworcu
5 łyżek mąki migdałowej Skworcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku Skworcu
sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryka Skworcu
 
Przygotowanie;
Groch namaczamy parę godzin wcześniej, następnie gotujemy do miękkości. Soczewicę płuczemy. Zalewamy wodą i odstawiamy na około pół godz. Po tym czasie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i starty czosnek, dodajemy masło i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, odrobinę soli i pieprzu a także majeranek. Dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż grzyby zmiękną a płyn wyparuje. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski i blendujemy na gładki krem. Jeśli masa jest za luźna dodajemy więcej mąki migdałowej. Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe. Pieczywo posmarowane pasztetem do tego kiszony ogórek, posypujemy po wierzchu bazylią - rewelacja!


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ślinka leci na sam widok :) Uwielbiam takie wege pasty!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musi pysznie smakować :)
    Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, a co do smaku to rzeczywiście było dobre ;-)

      Usuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger