Macie jeszcze porzeczki? jeśli tak to koniecznie upieczcie te drożdżówki! są naprawdę pyszne!
Polecam ...
Składniki;
Polecam ...
Składniki;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
10 dag masła
Nadzienie;
ok. 40 dag czerwonych porzeczek
cukier
mąka ziemniaczana
Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka;
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku.
Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry piasek) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Co jakiś czas należy sprawdzać, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej.
Smacznego!
Nadzienie;
ok. 40 dag czerwonych porzeczek
cukier
mąka ziemniaczana
Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka;
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Porzeczki odrywamy z kiści, myjemy i odsączamy z wody na sitku.
Ciasto dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe bułeczki, Na środku każdej robimy wgłębienie, najlepiej szklanka. Stawiamy ją na bułeczce i dociskamy. Do wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki cukru i odrobine mąki ziemniaczanej, a na końcu 2-3 łyżki porzeczek. Bułeczki przekładamy na foremkę. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką ( mieszamy ze sobą wszystkie składniki tworząc mokry piasek) i wstawiamy do piekarnika na około 20 min. Co jakiś czas należy sprawdzać, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej.
Smacznego!
Wyglądają obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńU mnie w piekarniku siedzą bułeczki cynamonowe. :)
Ach, to pewnie pięknie pachnie! bardzo lubię ten zapach.
UsuńSa przesłodkie! Zdecydowanie mam słabość do takich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To tak jak ja ;-)
UsuńPyszne bułeczki, zjadłabym
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;-)
Usuń