poniedziałek, 30 maja 2016

Bułeczki ślado - łapki.

Dzień Dziecka już niebawem! więc dziś mam propozycję dla naszych słodkich pociech! dla dorosłych także , bo przecież w każdym z nas ponoć drzemie dziecko ;-)
Drożdżówki ja uwielbiam w każdym wydaniu, a Wy?



 
Składniki;
40 dag mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 jajko
20 g drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki cukru
 
Nadzienie;
ok. szkl. masy kajmakowo - orzechowej
 
jajko do posmarowania bułeczek
 
Przygotowanie;
Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka części i wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc owalną bułeczkę. Z pozostałego ciasta formujemy małe kuleczki które tworzyć będą paluszki. Bułeczkę z brzegu smarujemy jajkiem a następnie przyklejamy kuleczki. Układamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia  i odstawiamy na kilkanaście minut aby jeszcze troszkę podrosły. Następnie całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 min.


 A tutaj etapy wykonania;




 
Smacznego!

wtorek, 24 maja 2016

Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi.

Przed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam!



Składniki;
4 plastry schabu
10 dag szpinaku świeżego
1 cebula.
sól, pieprz
1 kulka mozzarelli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju 
kilka orzechów włoskich
 
Przygotowanie;
Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje.
Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano.
Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką.



Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi.

Smacznego!

poniedziałek, 23 maja 2016

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym.

Dziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne...
Polecam!



Składniki;
40 dag polędwiczek wieprzowych
20 dag pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
3 łyżki śmietany 18 %
zielony lubczyk
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
 

Przygotowanie;
Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą (aby były przykryte)Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy ją do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, dusimy chwile na maśle aż wyparuje cała woda. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy aby się nie zważyła. Czekamy aż się zagotuje i ściągamy garnek z ognia. Posypujemy posiekanym lubczykiem.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami.



Smacznego!

sobota, 21 maja 2016

Ciasto 3 Bit z krakersami.

Dziś sobota, może zdążycie jeszcze przygotować na jutro. Ciasto jest pyszne a krakersy bardzo fajnie chrupią pod zębami...
Zapraszam!





Składniki;
7 jajek
3/4 szkl. cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 dag masy kajmakowej orzechowej
20 dag masła
ok. 25 dag krakersów
orzechy włoskie do dekoracji
 
 
Przygotowanie;
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem a następnie dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy (25x35cm) i piec około 30 min w temp. 170C. Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Jeden blat wkładamy do foremki, smarujemy masą kajmakową, na niej układamy krakersy, jeden obok drugiego, lekko dociskając. Na krakersach znów rozsmarować masę, przykryć kolejnymi krakersami i czynność powtórzyć Powinno być 3 warstwy krakersów. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem. Wierzch dekorujemy masą i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Zamiast masy na wierzchu ciasto możemy polać czekoladą.
Ciasto wkładamy do lodówki.


Smacznego!

piątek, 20 maja 2016

Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki.

Na weekend drożdżowe idealne... ja uwielbiam! kto jeszcze?!





Składniki;
35 dag mąki pszennej
15 g drożdży
1 łyżka śmietany 18%
3/4 szkl. mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
5 dag masła  
 
Nadzienie;
ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez
2 jabłka
 
 
Przygotowanie;
Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy po kajmaku. Ciasto zwijamy w rulon a następnie kroimy w plastry ok.7 cm. i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40-45 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią.




Smacznego!

czwartek, 19 maja 2016

Jabłka gotowane w syropie miodowym na ryżu basmati.

Jakiś czas temu dostałam mega pakę produktów od Uncle Bens. Dziś postanowiłam zaryżykować razem z Josephem Seeletso i oto moje efekty.
Ryż na słodko, ja uwielbiam - a Wy?!




Składniki;
1 torebka ryżu basmati Uncle Bens
odrobina kurkumy
pół łyżeczki soli
2 jabłka
pół szkl. wody
pół szkl. miodu
pół łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny


Przygotowanie;
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły.
Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy z kilkoma łyżkami syropu z gotowania jabłek. Wykładamy na talerz. Na wierzchu dekorujemy jabłkiem oraz pokruszonymi orzechami, posypką czekoladową....



Smacznego!


poniedziałek, 16 maja 2016

Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami.

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami...






Składniki;
35 dag mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3 dag drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
250 ml. wody
2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne)
 
Wierzch;
2 czerwone małe cebule okrojone w plasterki
2 łyżki pokrojonych oliwek
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
 
 
Przygotowanie;
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placuszki, układamy je na blachę. Na plackach układamy plastry cebuli, pokrojone oliwki  a następnie skraplamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temp. w 190C przez 20-25 minut aż lekko się zarumienią.



 Smacznego!

piątek, 13 maja 2016

Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym.

Dziś zapraszam na spaghetti!




Składniki;
30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pieczarek
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów bez skóry
sól, pieprz, odrobina cukru,
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka
makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag
ser grana padano do posypania
 
 
Przygotowanie;
Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.
Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Po wierzchu posypujemy startym serem.



Smacznego!

wtorek, 10 maja 2016

Ciasto marchewkowo jabłkowe z korzenną nutą.

Dziś kolejny przepis który to zalegał jakiś czas... weekend niebawem więc się przyda!





Składniki;
3 marchewki
2 jabłka
pół szkl. oleju
20 dag mąki pszennej
3 jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej w proszku
skórka otarta z 1 pomaranczy
orzechy laskowe do dekoracji
 
Przygotowanie;
Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz skórkę z pomarańczy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.
 
Polewa;
ok. pół tabliczki czekolady
1 łyżka masłą
2 łyżki mleka
 
Do garnka wkłądamy masło, czekolade i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połaczenia składników. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Posypujemy orzechami laskowymi.



Smacznego!

piątek, 6 maja 2016

Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem.

Dziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo.  Podana z lekką sałatką... mniam!






Składniki;
2 patroszone dorady,
4 ząbki czosnku
garść pomidorków cherry,
sól, pieprz,
2-3 łyzki octu jabłkowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok pół szkl. wody,
mleko do namoczenia ryb,
zielona pietruszka 
 


Przygotowanie;
Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny. Po tym czasie odcedzić i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać. Do naczynia żaroodpornego wlać wodę, oliwe z oliwek i ocet jabłkowy. Dorade nadziać czosnkiem i zieloną pietruszką. Po wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ryby przełożyć do naczynia. Obłożyć pomidorkami pokrojonymi na pół , zieloną pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec około 25- 30 min.



Smacznego!

czwartek, 5 maja 2016

Ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym.

Już po weekendzie majowym! ależ ten czas szybko leci, wszystko się zmienia dookoła. Oczy cieszą kwitnące bzy, piękne słońce za którym tak się stęskniliśmy i ta zieleń która jest wszędzie!
Jednak radość z gotowania ciągle zostaje ta sama ....
Dlatego dziś zapraszam na ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym!



Składniki;
8 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
2 szklanki wody
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
2 łyżki posiekanego koperku
bułka tarta około pół szklanki
olej do smażenia
Sos pieczarkowy;
20 dag pieczarek
przyprawa uniwersalna
1 łyżka maki pszennej
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 cebula



Przygotowanie;
Na gotującą wodę wrzucić  płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty aż uzyskamy gęstą masę. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej.
Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.
Sos; Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Cebule pokrojoną w kostkę rumienimy na złoto. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki. Kiedy już lekko się podpieką wlewamy około szklanki wody dodajemy wcześniej podsmażoną cebule i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku a następnie w kilku łyżkach wody mieszamy mąkę którą zagęszczamy sos. Możemy go także zabielić śmietaną.
Zraziki polewamy sosem i podajemy.



Smacznego!