wtorek, 24 maja 2016

Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi.

Przed nami kolejny długi weekend, rodzinne biesiadowanie przy stole będzie na pewno, a zatem ta propozycja świetnie się sprawdzi podczas takiego spotkania, polecam!



Składniki;
4 plastry schabu
10 dag szpinaku świeżego
1 cebula.
sól, pieprz
1 kulka mozzarelli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju 
kilka orzechów włoskich
 
Przygotowanie;
Szpinak myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy starty czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje.
Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano.
Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści.
Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką.



Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz