poniedziałek, 16 maja 2016

Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami.

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami...






Składniki;
35 dag mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3 dag drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
250 ml. wody
2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne)
 
Wierzch;
2 czerwone małe cebule okrojone w plasterki
2 łyżki pokrojonych oliwek
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
 
 
Przygotowanie;
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i dodajemy pokrojone oliwki. Wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placuszki, układamy je na blachę. Na plackach układamy plastry cebuli, pokrojone oliwki  a następnie skraplamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temp. w 190C przez 20-25 minut aż lekko się zarumienią.



 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz