czwartek, 19 maja 2016

Jabłka gotowane w syropie miodowym na ryżu basmati.

Jakiś czas temu dostałam mega pakę produktów od Uncle Bens. Dziś postanowiłam zaryżykować razem z Josephem Seeletso i oto moje efekty.
Ryż na słodko, ja uwielbiam - a Wy?!




Składniki;
1 torebka ryżu basmati Uncle Bens
odrobina kurkumy
pół łyżeczki soli
2 jabłka
pół szkl. wody
pół szkl. miodu
pół łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny


Przygotowanie;
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły.
Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy z kilkoma łyżkami syropu z gotowania jabłek. Wykładamy na talerz. Na wierzchu dekorujemy jabłkiem oraz pokruszonymi orzechami, posypką czekoladową....



Smacznego!


2 komentarze: