piątek, 13 maja 2016

Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym.

Dziś zapraszam na spaghetti!




Składniki;
30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pieczarek
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów bez skóry
sól, pieprz, odrobina cukru,
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka
makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag
ser grana padano do posypania
 
 
Przygotowanie;
Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.
Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Po wierzchu posypujemy startym serem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz