wtorek, 10 maja 2016

Ciasto marchewkowo jabłkowe z korzenną nutą.

Dziś kolejny przepis który to zalegał jakiś czas... weekend niebawem więc się przyda!





Składniki;
3 marchewki
2 jabłka
pół szkl. oleju
20 dag mąki pszennej
3 jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej w proszku
skórka otarta z 1 pomaranczy
orzechy laskowe do dekoracji
 
Przygotowanie;
Marchew i jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, olej i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka i marchew oraz skórkę z pomarańczy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. ( u mnie tortownica 26cm). Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową.
 
Polewa;
ok. pół tabliczki czekolady
1 łyżka masłą
2 łyżki mleka
 
Do garnka wkłądamy masło, czekolade i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połaczenia składników. Lekko studzimy i polewamy ciasto.
Posypujemy orzechami laskowymi.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego z jabłkiem ale może się skuszę, Twoje wygląda tak wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń