piątek, 6 maja 2016

Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem.

Dziś propozycja rybna, robi się ja ekspresowo.  Podana z lekką sałatką... mniam!






Składniki;
2 patroszone dorady,
4 ząbki czosnku
garść pomidorków cherry,
sól, pieprz,
2-3 łyzki octu jabłkowego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok pół szkl. wody,
mleko do namoczenia ryb,
zielona pietruszka 
 


Przygotowanie;
Doradę umyć a następnie zalać mlekiem na jakieś pół godziny. Po tym czasie odcedzić i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać. Do naczynia żaroodpornego wlać wodę, oliwe z oliwek i ocet jabłkowy. Dorade nadziać czosnkiem i zieloną pietruszką. Po wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ryby przełożyć do naczynia. Obłożyć pomidorkami pokrojonymi na pół , zieloną pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec około 25- 30 min.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz