czwartek, 5 maja 2016

Ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym.

Już po weekendzie majowym! ależ ten czas szybko leci, wszystko się zmienia dookoła. Oczy cieszą kwitnące bzy, piękne słońce za którym tak się stęskniliśmy i ta zieleń która jest wszędzie!
Jednak radość z gotowania ciągle zostaje ta sama ....
Dlatego dziś zapraszam na ryżowe zraziki w sosie pieczarkowym!



Składniki;
8 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
2 szklanki wody
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
2 łyżki posiekanego koperku
bułka tarta około pół szklanki
olej do smażenia
Sos pieczarkowy;
20 dag pieczarek
przyprawa uniwersalna
1 łyżka maki pszennej
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 cebula



Przygotowanie;
Na gotującą wodę wrzucić  płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty aż uzyskamy gęstą masę. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej.
Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.
Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym.
Sos; Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Cebule pokrojoną w kostkę rumienimy na złoto. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki. Kiedy już lekko się podpieką wlewamy około szklanki wody dodajemy wcześniej podsmażoną cebule i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku a następnie w kilku łyżkach wody mieszamy mąkę którą zagęszczamy sos. Możemy go także zabielić śmietaną.
Zraziki polewamy sosem i podajemy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz