wtorek, 30 marca 2021

Sałatka z fioletowych ziemniaków i jajek przepiórczych.

 Jajka przepiórcze, fioletowe ziemniaki, ogórki kiszone... kilka innych składników i sałatka gotowa!

To co, zapraszam po przepis. 


Składniki;
6 jajek przepiórczych
30 dag fioletowych ziemniaków
1 czerwona cebula
5 ogórków kiszonych
pęczek szczypiorku

Sos;
3 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnej musztardy
1 łyżka  gęstej śmietany
sól, pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie;
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki myjemy, gotujemy. Cebule siekamy w drobną kostkę, ogórki kroimy także w kostkę. Jajka obieramy kroimy na połówki, ziemniaki też obieramy kroimy w kostkę. Wszystkie składniki układamy w pucharkach lub w jednym naczyniu. Delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Posypujemy szczypiorkiem. 



Smacznego! 

poniedziałek, 29 marca 2021

Sałatka ryżowa z warzywami.

 Sałatek nie może zabraknąć na świątecznym stole. Moja propozycja jest szybka i smaczna. Główny składnik to ryż a pozostałe równie smaczne i dostępne. 

Zapraszam. 


Składniki;
1 woreczek białego ryżu
pół czerwonej papryki
puszka kukurydzy
sól, pieprz do smaku
3 łyżki majonezu
15 dag szynki konserwowej
10 dag żółtego sera
3 łyżki orzeszków ziemnych
natka pietruszki
 
Przygotowanie;
Ryż ugotować do miękkości, na sypko.  Szynkę oraz żółty ser kroimy w kostkę, paprykę również. Kukurydze odsączamy z zalewy. Do miski wkładamy ryż, dodajemy warzywa, ser i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzeszki chwilę prażymy na suchej patelni. Sałatkę mieszamy z majonezem, posypujemy prażonymi orzeszkami i natką pietruszki.



Smacznego! 

sobota, 27 marca 2021

Szpinakowe babeczki z białą kiełbasą i kremem majonezowo szpinakowym.

 Kto powiedział, że babeczki muszą być tylko na słodko? Tym razem szpinakowe babeczki z białą kiełbasą, dodatkowo z kremem szpinakowo majonezowym.

Idealne na świąteczny stół!


Składniki na babeczki; (8 sztuk)
10 dag mrożonego szpinaku (lub świeżego)
2 jajka
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
10 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 surowe białe kiełbasy, (mogą być parzone lub inna wędlina)
3 łyżki startego sera żółtego
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
 
Przygotowanie;
Do blendera wrzucamy rozmrożony i odciśnięty szpinak, koperek, dodajemy jajka i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miski. Kiełbasa jeśli jest surowa, gotujemy. Dodajemy starty ser, czosnek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Również dodajemy do miski. Przestudzoną kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do masy. Następnie wkładamy pozostałe składniki, mąkę wraz z solą i proszkiem, majonez i musztardę oraz tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy, jesli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę mleka. 
Formę na muffiny smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę aby była na równi z formą. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180C i pieczemy 20-25 min. 
Studzimy.
 
Składniki na krem;
1 mała szarotka
2 mrożone brykiety szpinakowe
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu 
sól, pieprz do smaku
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka oleju
do ozdoby jajka przepiórcze, kolorowy pieprz
 
Przygotowanie;
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy szpinak. Chwile dusimy.  Studzimy.
Do kielicha blendera wkładamy szpinak z cebulką, obrane jajko, chrzan i majonez. Blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Aby krem był nieco gęstszy przed nałożeniem do worka cukierniczego lepiej go schłodzić. Następnie ozdobną tylką wykładać na babeczki. Udekorować jajeczkami przepiórczymi. 




 Smacznego! 
 

piątek, 26 marca 2021

Wielkanocny koszyk - drożdżowy.

 Koszyk ten wykonałam w ubiegłym roku z moją córką. Czasy były jakie były, więcej siedzieliśmy w domu. W zasadzie za dużo to się nie zmieniło ;-) Święta również spędzaliśmy w domu. Kościoły były puste w tamtym czasie, ludzie nie chodzili do nich, my także ... i tak właśnie z nadmiaru wolnego czasu powstał ten oto koszyk.
To świetna zabawa i pomysł na wspólne spędzanie czasu z dziećmi... 
Polecam, bo święta już tuż tuż... a dekoracja pięknie się prezentuje na stole wielkanocnym. 



Składniki;
4 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
25 g drożdży
pół szkl. ciepłej wody
pół szkl. ciepłego mleka
1 jajko
1/4 szkl oliwy

Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania koszyka

Przygotowanie;
Połączyć wodę z mlekiem. Do miski przesiać mąkę.  Zrobić  wgłębienie, rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać wodą wymieszaną z mlekiem. Lekko oprószyć mąką i odstawić na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.  Następnie dodać pozostałe składniki i zacząć wyrabiać elastyczne ciasto. Jeśli się będzie kleić to podsypać delikatnie mąka. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 
Żaroodporną miskę o średnicy około 20 cm należy owinąć folia. Ja użyłam foremkę na babkę. 
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną największą na koszyk, Drugą na dekoracje koszyka, a trzecia na rączkę. Zaczynamy od dekoracji, to nic innego jak okrągły warkocz o średnicy koszyka. Wkładamy go na blachę z wyposażenia piekarnika ,odstawiamy na chwilkę aż lekko podrośnie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoto. Następnie robimy rączkę. Odstawiamy do góry nogami formę babkową. Robimy warkocz o długości foremki. Nakładamy na formę, tworząc kształt rączki. Znów odstawiamy na chwilę, smarujemy i do piekarnika na kilkanaście minut. Pieczemy w temp. 180C. 
Na końcu robimy koszyk. Ciasto wałkujemy na grubość około  centymetra, tniemy na paski o szerokości około 1,5 cm. Zaczynamy od układania pasków pionowo, promieniście. Następnie przeplatamy poziomo. I tak do czasu zrobienia całego koszyka. Dół kończymy równym paskiem, aby po upieczeniu brzeg koszyka był równy. Odstawiamy znów do wrośnięcia, smarujemy jajkiem i do piekarnika na około 25- 30 min. Należy kontrolować czas. 

Po wystudzeniu, delikatnie koszyk odklejamy od folii. Spinamy wykałaczkami całość. 
Napełniamy owocami lub słodyczami, będzie stanowił piękną dekorację wielkanocnego stołu. 





Wesołych Świąt! 

czwartek, 25 marca 2021

Ręcznie robione - Dorota Borodaj. Recenzja książki.

 Kolejny odpoczynek od... wszystkiego.  Przyszły bardzo dziwne czasy, coraz więcej czasu spędzamy w domu. Pracujemy w domu, uczymy się w domu no i rozwijamy także swoje pasje, zainteresowania na które kiedyś nie było czasu. 
Przecież każdy z nas ma jakieś hobby, jakieś zainteresowania więc dziś przychodzę do Was z książką w której odkryjecie nowe pasje albo pogłębicie te które już posiadacie. 
Mowa tutaj o ksiażce od wydawnictwa Buchmann -Ręcznie robione od Doroty Borodaj.
W książce o swoich pasjach opowiada kilka osób. Na pierwszy rzut idzie papier. Kamila Szczypior opowiada o pasji tworzenia albumów na zdjęcia. Kupuje kolorowe materiały, tam gdzie się da i obleka nimi okładki albumów a następnie je sprzedaje. Kolejna bohaterka składa papier, tworząc dekoracyjne wachlarze, girlandy i wiele innych  pięknych rzeczy. Swoją wiedza dzieli się z innymi realizując warsztaty. 


W dalszej części książki, kolejni bohaterowie opowiadają o pasjach związanych z gliną, drewnem. A nawet nić i słoma są idealnym tworzywem do tego aby wyczarować cuda. 
Ta ksiażka to taki samouczek, pokazuje jak w szybkim tempie jednak małymi krokami zrobić coś z niczego. Coś co odmieni nasze mieszkanie. Począwszy od pięknego, oryginalnego, innego niż wszystkie-  albumu. Kończąc na plecionkach które powstały ze słomy albo papierowych pająkach które znów zaczynają zdobić mieszkania, tak jak kiedyś. 
Po historii bohatera który opowiada jak to się wszystko zaczęło jest instrukcja, jak krok po kroku wykonać daną rzecz, jakie przybory będą potrzebne. Jeśli ktoś lubi wszelakie robótki manualne to ta książka jest właśnie dla niego.








Tytuł; Ręcznie robione. Papier, drewno, glina, nić, słoma, wiklina.
Autor; Dorota Borodaj
Wydawnictwo; Buchmann
Oprawa; Miękka
Ilość stron; 272 strony
Rok wydania; 2021 rok

Zapraszam do lektury.



Babeczki waniliowo cytrynowe. Idealne do koszyczka.

 Święta już za pasem, więc dziś proponuję pyszne babeczki waniliowe do koszyczka. Sklepy oferują wiele babeczek, ale nic nie cieszy jak własnoręcznie wykonane, nawet z dziećmi - ależ frajda...  


Składniki;

30 dag mąki pszennej
2 jajka
10 dag cukru
12 dag gęstego jogurtu
60 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki esencji waniliowej
szczypta soli
100 ml soku z cytryny
 
Przygotowanie;
W jednej misce mieszamy ze sobą jajka, jogurt, olej, esencje, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy. W  drugiej mieszamy sól, mąkę i proszek do pieczenia. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą ale nie za długo tylko do połączenia składników. Przekładamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 min. 
 
Możemy posypać cukrem pudrem. 

 

Udanych wypieków! 

wtorek, 23 marca 2021

Torcik jabłkowy z galaretką.

 Były obiady, więc teraz deser. Zwykły, staromodny... ale smaczny i tradycyjny. Na każdą okazję i bez okazji, to co?! 

Zapraszam.



Składniki na ciasto;
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru kryształu
szczypta soli

Przygotowanie;
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksujemy. Kiedy piana będzie szklista a cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy przez sitko, porcjami dodajemy do piany delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto delikatnie, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp, 175C.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe;
Składniki;
1,5 kg jabłek
3 lub więcej łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo;
2 galaretki pomarańczowe

Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do garnka, dodajemy ok 3 łyżek cukru. Smażymy około 40 minut aż zrobią się szkliste. Pod koniec smażenia dosypujemy dwie galaretki cytrynowe. Jeśli mus jest za mało słodki, dosładzamy. Odstawiamy. Dwie galaretki pomarańczowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto biszkoptowe kroimy na dwa krążki. Jeden krążek wkładamy do tortownicy, wykładamy połowę uprażonych jabłek, przykrywamy drugim krążkiem, wykładamy znów jabłka, wyrównujemy. Wkładamy na godzinę lub dłużej do lodówki.  Tężejącą galaretkę pomarańczową wylewamy na wierzch, chłodzimy.





Smacznego! 

poniedziałek, 22 marca 2021

Roladki z indyka, nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami.

 Roladki z indyka to kolejna propozycja na pyszny obiad. Do tego ser ricotta i suszonego pomidory.
Zapraszam.



Składniki;
80 dag fileta z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie serka ricotta (180g)
pół słoiczka suszonych pomidorów 
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany 30%
koperek i pietruszka świeża


Przygotowanie;
Mięso myjemy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet, jednak tak aby nie poszarpać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i nacieramy startym czosnkiem. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce oleju. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Serek ricotta mieszamy z cebulą i pomidorami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na każdy kotlet nakładamy łyżkę farszu, zawijamy, tworząc roladkę. Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy bulion, przykrywamy i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie sos przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Roladki wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem, posypujemy świeżymi ziołami.
Podajemy z kopytkami, ziemniakami lub z kromką świeżego pieczywa.



Smacznego! 

niedziela, 21 marca 2021

Sernik z bezą. Idealny na święta.

 Serniki uwielbiamy, wszyscy! dlatego za każdym razem staram się aby był inny. Tym razem padło na sernik z bezą, Piekłam go już jakiś czas temu, ale dopiero dziś przyszła jego kolej na publikację...



Składniki na masę serową;
70 sera twarogowego
3 jajka

3 łyżki gęstej śmietany
1 op. budyniu śmietankowego
10 dag masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
15 dag drobnego cukru do wypieków

 

Przygotowanie;
Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Można też przepuścić przez maszynkę, jednak zblendowany również jest idealny.
Do masy serowej dodajemy cukier, jajka, proszek budyniowy, skórkę  pomarańczy i rozpuszczone i przestudzone masło. Miksujemy mikserem do połączenia składników. Wykładamy masę serową na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta, Równo rozkładamy. Wkładamy do pieca nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy około 50 minut. Wyjmujemy, wykładamy bezę ozdobną tylką w kształcie gwiazdki.

Beza;
2 białka ( pozostałe z ciasta)
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie;
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż się rozpuści. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy. Beze przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki, jedna obok drugiej na wierzchu sernika. 

Pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut w temp 160C. uważać aby beza się nie spaliła.
Schłodzić, podawać.



Smacznego!

sobota, 20 marca 2021

Pierożki won ton z kurczakiem i selerem, gotowane na parze.

 Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to przychodzę z pomocą. Takie oto pyszne pierożki na parze z kurczakiem.

Trochę Azji w domu, polecam! 


Składniki na ciasto;
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
mąka do podsypania ciasta

Przygotowanie;
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zalać woda. Zagnieść elastyczne ciasto. 
Odstawić na około pół godziny,  przykryte ściereczką. 

Składniki na farsz;
40 dag mięsa mielonego z kurczaka
2 łyżki posiekanej dymki razem ze szczypiorkiem
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
pół łyżeczki mielonej kolendry lub 2 łyżeczki świeżej
2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie;
Do miski przełożyć mięso, dodać starty czosnek, pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Seler również posiekać, dodać do mięsa. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. 

Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Podsypywać mąką bo przykleja się do stolnicy. Wykrawać szklanką okręgi, na każdy kłaść łyżeczkę farszu. Pierożka sklejać tworząc sakiewkę. Do głębokiej patelni nalać wodę, postawić w niej garnek do gotowania na parze, jednak tak aby woda nie dostawała się do środka. Dno wyłożyć papierem do gotowania na parze, układać na nim pierożki. Przykryć pokrywą i od czasu zagotowania wody w patelni, parować około 10-13 minut. Wodę dolewać do patelni bo szybko się wygotowuje. 
Podawać z ulubionym sosem.
 




Smacznego! 

czwartek, 18 marca 2021

Kiedy spałaś. Liz Lawler - recenzja książki.

 Zazwyczaj czytam książki kobiece, romanse i inne tego typu. Jednak tym razem sięgnęłam po thriller "Kiedy spałaś" ,to książka pełna tajemnic. Pełna strachu i niemocy, walka o prawdę i prośba o uwierzenie. 
Doktor Alex Taylor, budzi się unieruchomiona na stole operacyjnym. Została przywieziona tam po wypadku, któremu uległa. Nad nią pochyla się mężczyzna w masce chirurgicznej, nie jest lekarzem, ale spokojnie i dokładnie mówi jej co będzie robił, kobieta doskonale wyczuwa że on chce ją skrzywdzić. 
Zanim Alex zdąży zawołać o pomoc, dostaje kolejną dawkę znieczulenia. 



Kiedy Alex budzi się po raz kolejny jest na oddziale ratunkowym, budzi się w otoczeniu swoich przyjaciół i kolegów lekarzy. Opowiada im co się wydarzyło, a atak i gwałt zgłasza na policji. Jednak nikt jej nie wierzy, ponieważ nie ma żadnych śladów na jej ciele które mogłyby być dowodem wyrządzonej krzywdy. Nawet jej chłopak pozostaje sceptycznie nastawiony do całej tej sytuacji, próbuje jej wmówić, że to wyobraźnia.
Pod wpływem wszystkich tych emocji, sama Alex zastanawia się czy to czasami wszystko jej się nie śniło... ale zmienia zdanie kiedy poznaje kolejną ofiarę... wtedy dostrzega światełko w tunelu aby wyjaśnić tą dziwną sprawę. 
To wstrząsający psychologiczny thriller który porusza problem dyskryminowania głosu kobiet. To debiut autorki, jednak czytając książkę nie wpadlibyśmy na to. Jest napisana świetnie! 
Więcej książek tego typu znajdziecie w internetowej księgarni Taniaksiazka.pl


Tytuł; Kiedy Spałaś
Autor; Liz Lawler
Oprawa; Miękka
Wydawnictwo; Kobiece
Rok wydania; 2021 
Ilość stron; 368 Stron



Udanej lektury! 

środa, 17 marca 2021

Drobiowe roladki nadziane pesto bazyliowym i owinięte w szynkę serrano.

 Dziś zapraszam Was na drobiowe roladki. Robię je bardzo często, jednak za każdym razem nadziewam je czym innym. Czasami to zawartość lodówki zdecyduje co włożę do środka, ale zawsze jest pysznie!

Zapraszam! 


Składniki;
2 piersi  podwójne z kurczaka
ok 6 łyżek pesto bazyliowego
sól, pieprz do smaku
szynka serrano 1 opakowanie około 80g
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
 
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Każdą pierś, pojedynczą przecinamy na pół jednak nie do końca, tak jak książkę. Rozbijamy mocno dłonią lub tłuczkiem przez folię. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie smarujemy obficie pesto bazyliowym. Zwijamy roladkę, a następnie zawijamy w plastry szynki. Robimy to bardzo ostrożnie ponieważ szynka jest bardzo delikatna. I tak do wyczerpania składników. 
Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy małe kosteczki masła i gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na rumiano około pół godziny. 
Pyszne są na ciepło ale na zimno również można ukroić plasterki i położyć na kanapkę. 




 Smacznego! 

poniedziałek, 15 marca 2021

Smażone banany z cynamonem i pomarańczami.

Kolejny tydzień przed nami. Zacznijmy go pysznym śniadaniem. Dziś pomarańcze, banany czyli zrobiło się bardzo tropikalnie, jakoś trzeba sobie umilić dzień. Pogoda nie rozpieszcza! 


Składniki;
2 banany
1 pomarańcz
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
odrobina cynamonu lub kardamonu bądź wanilii

Przygotowanie:
Na patelnie wkładamy masło, dodajemy cukier i cynamon lub inne przyprawy. Owoce dokładnie myjemy, następnie banany obieramy, kroimy  wzdłuż na pół, układamy na rozpuszczony sos. Smażymy chwile z każdej strony, delikatnie obracamy. Pomarańcze kroimy na pół, jedna połówkę obieramy i kroimy w kostkę. Z drugiej połówki wyciskamy sok. Pomarańcze wrzucamy na patelnie, podlewamy sokiem i dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło. 



Smacznego! 
 

sobota, 13 marca 2021

Domowe grissini. Włoskie paluszki.

 Grissini to iście włoska przekąska, dostępna prawie w każdym sklepie. Ale nie wszyscy wiedzą, że bardzo łatwo można je wykonać w domu. 

Paluszki są pyszne, chrupiące i robi się je bardzo szybko...

Zapraszam.


Składniki;
10 świeżych drożdży
300 ml letniej wody
640 g mąki pszennej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą mase. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać około 7 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć znów do miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2- 3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Ciasto znów przekładamy na oprószoną mąką stolnice, lekko zagniatamy i dzielimy na około 20 porcji. Każda po około 40g.  Z każdej porcji formować wałeczek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia, i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 200C. Po upieczeniu odłożyć na kratkę  aby ostygły i odparowały. 





Smacznego! 

piątek, 12 marca 2021

Przypadkowy narzeczony. Denise Grover Swank - recenzja książki.

Przypadkowy narzeczony" to humorystyczna pełna ciepła opowieść o dwójce ludzi którzy przypadkowo poznają się w samolocie. Ich losy łączą się w idealnym momencie. Megan, po odkryciu zdrady swojego chłopaka, rozstaje się z nim jednak zataja to przed swoimi bliskimi bojąc się ich reakcji. Kilka dni przed planowanym ślubem, bo nie odwołuje go - leci do domu, w ogromnym strachu. Ma nadzieję, że jednak uda jej się jakoś wytłumaczyć bliskim co tak naprawdę się stało.  Dziewczyna po wejściu do samolotu nie odmawia sobie spróbowania polecanych drinków, jednak zapomina, że wcześniej brała leki na chorobę lokomocyjną. Po zmieszaniu z alkoholem ścina ją z nóg.  
Przed samym startem dosiada się do niej mężczyzna, dość przystojny. Josh wsiada do samolotu, żeby wykonać misję - postanawia uratować rodzinną firmę przed bankructwem. 


Aby to zrobić, musi udowodnić że projekty które miały być ostatnią deską ratunku zostały skradzione. 
W samolocie poznaje Megan, która ośmielona alkoholem postanawia opowiedzieć całą historię swoich ostatnich dni życia. 
Megan jest tak odurzona alkoholem, że nie potrafi sama wysiąść z samolotu o własnych siłach,  Pomaga jej w tym Josh, a rodzina dziewczyny omyłkowo bierze, go za narzeczonego. 
Chłopak myśląc o swoich interesach postanawia nie wyjawiać rodzinie prawdy... 
Oboje przed wszystkimi postanowili udawać parę, a prawdę mieli wyjawić jeden dzień przed ślubem. Jednak czy zdecydują się na to? A może zrodzi się między nimi jakieś uczucie? Ja tego nie powiem, bo zniszczę całą przyjemność z czytania. To typowo kobieca książka z rodzaju romansów.  Napisana lekko, z poczuciem humoru. Czyta się ją szybko i przyjemnie, a ciekawość dalszej strony czasami powoduje zarwanie nocy... 



Tytuł; Przypadkowy narzeczony
Autor; Denise Grover Swank
Wydawnictwo; Kobiece
Okładka; Miękka
Ilość stron; 447 stron
Rok wydania; 2021 rok

Jak zawsze w najlepszej cenie możecie kupić w internetowej księgarni taniaksiazka.pl  



Udanej lektury!


piątek, 5 marca 2021

Parzone bułeczki śniadaniowe z sezamem.

 Bułki, bułeczki, bajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te BAJGLE
Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam.



Składniki :
250 ml mleka
15 świeżych drożdży
50 g masła
20  g cukru
1/4 łyżeczki soli
40 dag mąki pszennej

Dodatkowo;
żółtko
sezam biały

Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy w garnuszku razem z cukrem i masłem. Nie gotujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Płyn ma być po prostu ciepły, nie gorący. Następnie wkładamy do mleka drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ja robię to ręcznie około 15 minut aż będzie miękkie i zacznie odklejać się od rąk.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. 
W garnku zagotować wodę. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje. Z każdej porcji uformować kulkę. Bułeczkę włożyć do wrzątku i zanurzyć w nim na około 30 sekund. Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. To samo zrobić z pozostałymi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki w sporych odstępach, 
Posmarować każdą rozmąconym żółtkiem. Posypać sezamem. Wstawić do pieca nagrzanego do 200C i piec około 15 min. Następnie zmniejszamy nieco temperaturę aby nam się za bardzo nie spiekły. Wyśmienicie smakują tego samego dnia, jednak następnego też smakują dobrze.


Smacznego!