Dziś zapraszam Was na drobiowe roladki. Robię je bardzo często, jednak za każdym razem nadziewam je czym innym. Czasami to zawartość lodówki zdecyduje co włożę do środka, ale zawsze jest pysznie!
Zapraszam!
Składniki;
2 piersi podwójne z kurczaka
ok 6 łyżek pesto bazyliowego
sól, pieprz do smaku
szynka serrano 1 opakowanie około 80g
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie;
Mięso myjemy, osuszamy. Każdą pierś, pojedynczą przecinamy na pół jednak nie do końca, tak jak książkę. Rozbijamy mocno dłonią lub tłuczkiem przez folię. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Następnie smarujemy obficie pesto bazyliowym. Zwijamy roladkę, a następnie zawijamy w plastry szynki. Robimy to bardzo ostrożnie ponieważ szynka jest bardzo delikatna. I tak do wyczerpania składników.
Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy małe kosteczki masła i gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na rumiano około pół godziny.
Pyszne są na ciepło ale na zimno również można ukroić plasterki i położyć na kanapkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz