poniedziałek, 22 marca 2021

Roladki z indyka, nadziewane serem ricotta i suszonymi pomidorami.

 Roladki z indyka to kolejna propozycja na pyszny obiad. Do tego ser ricotta i suszonego pomidory.
Zapraszam.



Składniki;
80 dag fileta z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie serka ricotta (180g)
pół słoiczka suszonych pomidorów 
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany 30%
koperek i pietruszka świeża


Przygotowanie;
Mięso myjemy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet, jednak tak aby nie poszarpać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i nacieramy startym czosnkiem. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce oleju. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Serek ricotta mieszamy z cebulą i pomidorami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na każdy kotlet nakładamy łyżkę farszu, zawijamy, tworząc roladkę. Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy bulion, przykrywamy i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie sos przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Roladki wykładamy na półmisek, polewamy gotowym sosem, posypujemy świeżymi ziołami.
Podajemy z kopytkami, ziemniakami lub z kromką świeżego pieczywa.



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz